Тайно швейцарско паравоенно подразделение по време на Студената война, което

...
Тайно швейцарско паравоенно подразделение по време на Студената война, което
Коментари Харесай

В Швейцария изгубиха документи за тайна паравоенна група по време на Студената война

Тайно швейцарско паравоенно поделение по време на Студената война, което най-вече е работило оттатък рамките на гражданския надзор до 1990 година, още веднъж е в новините, откакто топ секретни документи, свързани с организацията, са изчезнали от публични архиви , оповестява " Ройтерс ".

Групата, наричана Проект 26 или П-26, е образувана още през 50-те година на XX век, когато швейцарската войска стартира да събира партизански отряди за прекъсване на комунистическа инвазия . Организацията е разпусната през 1990 година след разобличаване за съществуването й, което провокира публичен скандал.

Тази седмица вестник Tages-Anzeiger написа, че военното министерство не може да открие 27 непубликувани папки и досиета, които са част от следствие на организацията преди три десетилетия.

Критици се притесняват, че документите са унищожени или умишленo са скрити, защото разкриват унизителни детайлности за скрито доближаване на неутрална Швейцария с НАТО или за секрети връзки с задгранични разследващи организации.

Говорител на военното министерство разгласи, че поставят старания за разкриване на изчезналите документи.

Тайни групи като П-26 по време на Студената война не са нещо извънредно в Европа.

Според историци паравоенната мрежа е била подкрепяна най-вече от Съединени американски щати и Англия . Такива звена е имало в Италия, Белгия, Франция, Гърция, Западна Германия и Холандия.

През 1991 година следствие в Швейцария за П-26 заключи, че организацията не е била част от " интернационална мрежа за опозиция " , само че е ималa извънредно интензивни връзки с английски сътрудници от 1967 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР