Тайната на шевиците от традиционните носии на село Паталеница скоро

...
Тайната на шевиците от традиционните носии на село Паталеница скоро
Коментари Харесай

Разгадават тайната на шевиците от Паталеница

Тайната на шевиците от обичайните носии на село Паталеница скоро ще бъде разгадана. Позитивната вест заяви Павел Гълъбов, гражданин на селото, държавник и публицист, който е в основата и на това положително начинание.

" За това ще помогне Елисавета Йорданова от списание " Схеми на Шевици. Наследството.BG ", която прави прелестни схеми, с цел да могат всички фенове на това изкуство от цяла България и света да майсторят паталенска шевица със личните си ръце - споделя Гълъбов. - Огромно благодаря на нашите читалищни дейци Янка Веранева и Ани Арнаудова, които ми спомагаха в снимането на нашето скъпо благосъстояние! ".



Красивата история стартира преди зимните празници, когато от екипа на списанието се свързват със чиновниците на читалище " Свети Панталеймон " в Паталеница. Културната институция получава подаяние от 12 броя на изданието с български шевици с подробни описания, схеми, история, знаци, генезис на облеклата и още доста информация по тематиката. От читалището тогава изричат благодарност към Гълъбов, с помощта на който са получени списанията.



Голямо благосъстояние са тези издания! Голяма признателност изричаме на госпожа Елисавета Йорданова за дарението, както и за проявения интерес към с.Паталеница. Благодаря на Павел Гълъбов посредством който и поради който списанията стигнаха до библиотеката! Надявам се, а и ще създадем всичко допустимо с Павел Гълъбов в идващите броеве да е разказана и разгадана и паталенската шевица! - пишат тогава от читалището.

А жителите на Паталеница с любознание чакат да научат по какъв начин се бродират изящните шевици, присъщи за локалните носии, както и каква символика крият.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР