Тайната да се доживее до 110 години и дори след

...
Тайната да се доживее до 110 години и дори след
Коментари Харесай

Имунни клетки-убийци са причината за екстремното дълголетие

Тайната да се доживее до 110 години и даже по-късно, може да е в увеличение на клетките-убийци в кръвния поток.

Ново проучване открива, че „ супер-дълголетниците “ или хората, които са доживели до 110 или повече години, имат по-високи от типичните концентрации на изключително необичаен тип Т-помощни кафези (Т-хелперни клетки) в кръвта си. Тези имунни кафези могат да предпазят най-старите поданици на Земята от вируси и тумори, като ги оставят в удивително положително здраве през целия им дълъг живот.

„ Важно е да разберем коя е естествената цел на тези кафези, което може да помогне да се разкрие какво е належащо за здрав, дълъг живот “, пишат създателите на изследването Косуке Хашимото, Нобуйоши Хироуз и Пиеро Карнинчи особено за списание Live Science.

Карнинчи и Хашимото са откриватели от Рикен – Център за интегративни медицински науки в Япония, до момента в който Хироуз е академик в Центъра за медицински проучвания към Медицинското учебно заведение на университета Кейо в Токио.

Те и техните сътрудници са анализирали имунните кафези на супер дълголетниците, тъй като това в никакъв случай до момента не е правено. Хората, които живеят повече от 110 години, са необичайност даже в Япония, където дълголетието е постоянно срещано и междинната дълготрайност на живота през 2018 година доближи над 81 години за мъжете и над 87 години за дамите, съгласно държавната статистика.

Японското броене през 2015 година открива, че тогава в страната живеят 61 763 души на 100 и повече години, само че единствено 146, които са на 110 или повече години. (Най-старият човек в света нормално се цитира като френската гражданка Жана Калмент, която умря на 122 години през 1997 година, макар че тези изказвания се оспорват.)

Тъй като супер дълголетниците са необичайност, е мъчно да се съберат клетъчни проби от тях. Новото изследване се прави въз основата на вземането на кръвни проби, защото кръвта е относително лесна за разбор. Изследователите са изолирали имунните кафези от кръвта на седем супер-столетници и петима контролни участници, вариращи във възраст от 50 до 80 години. След това учените употребяват модернизиран способ, наименуван едноклетъчна транскриптомика, с цел да открият по какъв начин работи всяка една от имунните кафези поотделно.

Този способ мери РНК, създадена от стотиците хиляди гени в клетката. РНК Пратеник са молекулите носещи генетичната информация нужна с цел да се произведат другите белтъци, като превежда генетичните указания на ДНК в ядрото на клетката, което употребява тези указания за създаване на протеините. По създание четейки известията на РНК Пратеник, откривателите могат да дефинират дейностите на всяка клетка, дейно идентифицирайки нея и нейната съответна функционалност.

Пробите проучват повече от 41 000 имунни кафези от седемте супер-дълголетници и близо 20 000 повече от по-младите контролни лица. Авторите откриват, че огромна част от имунните кафези на супер-дълголетниците са от подмножество, наречено CD4 CTLs, тип Т-помощни или Т-хелперни кафези, които може непосредствено да нападат и убиват други кафези.

„ Това е изненадващо, защото те нормално са необичаен клетъчен вид “, написаха Хашимото, Хироуз и Карнинчи за Live Science.

Широката група от CD4 кафези, или Т-помощни кафези, нормално не са бойци. Тези кафези са по-скоро като командири, които подреждат на други имунни кафези какво да вършат, като освобождават възпалителни химикали, наречени цитотоксини. Но CD4 CTL са цитотоксични, което значи, че са способни да нападат и унищожават самите нашественици.

Обикновено единствено няколко % от всички Т-хелперни кафези са цитотоксични; при по-младите хора съгласно новото изследване тяхното количество е приблизително едвам 2,8%. Но при „ супер-старите хора “ към 25% от всички Т-хелперни кафези са от тази смъртоносна версия, оповестяват откривателите в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Те оповестяват, че проучването не може да потвърди, че имунните кафези са директната причина за изключителното дългоденствие. Оттогава откривателите са анализирали кръвта и на други столетници, които са имали същия имунен модел, показват създателите на проучването. Въпреки това размерът на извадката към момента е прекомерно дребен. Доказано е, че цитотоксичните Т кафези нападат туморните кафези и защищават от вируси при мишки, само че идната стъпка е да се разбере какво вършат тези кафези при хората.

„ Човек може да чака да открие някакви ракови антигени или някакъв вирус протеин, само че това са единствено спекулации сега “, споделят учените. „ И въпреки всичко се надяваме да разбираем в скоро време за какво тези хора живеят в доста положително здраве толкоз дълго време “, дават обещание откривателите.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР