Тъй наречените малки бюджети - на Държавното обществено осигуряване и

...
Тъй наречените малки бюджети - на Държавното обществено осигуряване и
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене бюджетите на Общественото осигуряване и Здравната каса

Тъй наречените " дребни " бюджети - на Държавното публично обезпечаване и на Здравната каса бяха признати от Народното събрание.

Със 135 гласа " за " Народното събрание одобри на първо четене бюджета на ДОО.

В план-сметката на публичното обезпечаване е заложено нарастване на пенсиите и заплатите от средата на 2024 година с 11%, а оптималният застрахователен приход се подвига от 3400 на 3750 лв..

Работодателите ще заплащат болничния единствено за първите два дни, а не за три, както е сега.

Запазват се размерите и съотношенията на осигурителните вноски за фондовете на държавното публично обезпечаване, както и размерът на осигурителната вноска за Учителския пенсионен фонд - 4,3 на 100. 

Минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се лица от 1 януари 2024 година нараства на 933 лева. 

Минималният застрахователен приход за земеделските стопани и тютюнопроизводителите от 1 януари 2024 година нараства на 933 лв..

По-рано през днешния ден Народното събрание одобри на първо четене и проектобюджета на Здравната каса за идната година, който е стойност над 8 милиарда лв.. Това стана с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, и Движение за права и свободи, откакто подкрепящите ръководството оповестиха, че са се договорили да прекратят разногласията си към управление нова Здравната каса, като изискат оставките и на нейния шеф и на определения през вчерашния ден подуправител. 

Това стана с гласовете на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, Движение за права и свободи и " Продължаваме промяната - Демократична България ".

В основните отраслови комисии при първото гласоподаване ГЕРБ - Съюз на демократичните сили и Движение за права и свободи се въздържаха от поддръжка на финансовата рамка за здраве, чиято стойност е над 8 милиарда лв.. 

Най-сериозните рецензии предстоящо пристигнаха от опозицията главно от Възраждане и ИТН. Техните тези препращаха постоянно към вчерашния скандал към избора на подуправител на здравната каса от Българска социалистическа партия желаеха промени в бюджета.

" 1 милион българи - към 15% от популацията, са без здравни осигуровки. Това би трябвало да е сериозна причина за безпокойствие поради ограничавания достъп до здравна помощ. Но и тук не виждаме политики за превъзмогване на този проблем ", съобщи Георги Гьоков.

Гьоков акцентира и редица други проблеми, да вземем за пример недофинансиране в съществени браншове, проблеми с набирането на медикаменти и медицински принадлежности.

Д-р Александър Симидчиев от Продължаваме промяната - Демократична България пък обърна внимание, че 26% от парите в бюджета за здравната каса са предопределени за медикаменти.

" В опазването на здравето обичайно от десетилетия насам моделът не е най положителният, който може да действа, вместо да помислим по какъв начин да работим дружно, ние тук се стремим да се замеряме с тиня и да се опитваме да си мерим на кой реториката е най-голяма ", разяснява доктор Симидчиев.

Министърът на опазването на здравето Христо Хинков дефинира бюджета като най-хубавия от 15 години насам и акцентира, че огромна част от посочените проблеми по време на парламентарния спор в здравната система в действителност не напълно не са директно свързани с Касата.

" С изключение може би единствено на едно. А то е, че Здравноосигурителната каса би трябвало да откри сили и да отхвърля подписване на нови контракти за клинични пътеки с нови и нови болнични заведения ", сподели здравният министър.

В края на разискванията доктор Костадин Ангелов от ГЕРБ сподели документи от парламентарната естрада, с които съгласно него се потвърждава нарушаване, което е обещано, за единодушие на отваряне на нова частна болница във Варна.

" Управителят на Националната здравноосигурителна каса е дала единодушието си на министъра на опазването на здравето за финансирането на нова частна болница в град Варна с 500 кревати, като това единодушие на министъра на опазването на здравето, което е обещано, е обещано в нарушаване на съгласувателната процедура ", изясни Ангелов.

След края на полемиката по бюджета на касата депутатите взеха решение да включат още една точка в дневния си ред, а тя е ратификация за придобиването на бойна техника " Страйкър ". Преди това ще бъде прегледан и бюджетът за държавното публично обезпечаване. Работата по тази точка към този момент стартира.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР