„Тъй като виждам много млади хора в тази зала, ще

...
„Тъй като виждам много млади хора в тази зала, ще
Коментари Харесай

Н. Ялъмов, Капман: Инвестицията с най-голяма възвръщаемост е образованието

„ Тъй като виждам доста младежи в тази зала, ще кажа, че най-безспорната инвестиция, потвърдена в годините, е образованието. Това е и инвестицията с най-голяма възвръщаемост ".

Това съобщи Николай Ялъмов, ръководител на борда на шефовете на Капман Холдинг, по време на панел Лични финанси от Шумът на парите 2022, проведен от Profit.bg.

По отношение на пазарите нашият разбор демонстрира, че сега в България има два съществени вида вложители – такива, които са склонни на доста огромен риск, търсейки висока рентабилност, и вложители, които търсят просто да запазят покупателната дарба на своите средства, съобщи Ялъмов.

Той уточни, че пазарът beam на Българска фондова борса (БФБ) бележи доста сериозен растеж и това съставлява възобновление на интереса към вложенията на фондовата борса. По отношение на ниския риск и сравнителното запазване на покупателната дарба на средствата, Ялъмов съобщи, че сега се вижда огромен интерес.

Много хора се интересуват от това по какъв начин могат да влагат средствата си, без да ги изгубят и рискуват, като в същото време те да останат ликвидни. Той поучава да се употребяват продуктите на експертите, т.е. хората с одобрено име и имидж, които знаят по какъв начин да влагат портфейлно средствата.

Най-утвърденият инструмент в света са другите типове фондове, които се ръководят от професионални мениджъри, тъй като един самостоятелен вложител рядко може да си разреши да направи сходен портфейл най-много поради размера на средствата, които може да влага, уточни Ялъмов.

Очаквания за стопанската система

Ефектът от предстоящото повишение на лихите в банковата система би бил по-малък, в сравнение с резултата от отдръпването на банките при финансирането на ипотечни заеми и изобщо от пазара на парцели, счита ръководителят на борда на шефовете на Капман.

Ако приемем, че сега има балон при ипотечните заеми и цените на парцелите, действително огромната виновност е в масираното финансиране от страна на банките на покупките на недвижимости и отдръпването на банковия бранш от финансиране би било с по-голям резултат, в сравнение с повишение на лихвените нива, разясни той.

MTF Sofia

По отношение на MTF Sofia, това е една платформа за търговия, която е част от общия пакет на групата капиталови компании, които ние управляваме, както и още една капиталова опция. Кампан в годините е по-скоро фокусиран върху предложение на услуга на институционалните и професионалните вложители.

В тази връзка, ние създадохме MTF Sofia като една извънредно гъвкава и бърза опция за огромните вложители да могат да оперират, сподели той.

Имаме желание скоро да пуснем нов артикул, който е обвързван тъкмо с това наше очакване за търсене на място, което да предлага сигурност и да е относително безвредно и ликвидно за парите на нашите клиенти.

Ялъмов разясни, че компанията има желание да сътвори нов фонд, който ще носи името „ Г-7 и Китай “ и ще влага единствено в най-големите компании на тези пазари. Според него това е мястото, на което парите сигурно могат да бъдат опазени от инфлация.

Повишаване на финансовата просвета

По отношение на повишението на финансовата просвета на българите, Ялъмов съобщи, че би трябвало да се сътвори нужда у младежите, което става по два метода - или когато им се сътвори чувство, че могат доста да завоюват на фондовите пазари, на което станахме очевидци през 2006-2007 година, когато една голяма хора, търсещи рентабилност без да имат финансова просвета и просветеност, се обърнаха към услугите на фондовия пазар и на експертите.

Другият метод, който евентуално е по-трайният, е с една масирана и подкрепена от страната дълготрайна акция на равнище учебно заведение, приключи Ялъмов.

Шумът на парите 2022 се провежда с поддръжката на Пощенска банка, Инвестбанк, Уникредит Булбанк, Обединена Българска банка, Амунди, TBI Bank, ЕОС Матрикс, eMAG, Алкомет, Arco Real Estate, Schneider Electric, Планекс Инвест, MyFin, LENO, DHL, БАКБ, Фронтекс Интернешънъл, Coca-Cola HBC Bulgaria, CloudCart, Philip Morris Bulgaria, TBI Buy, УНИКА и Кеш Кредит.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР