Тъй като светът е в плен на глобална енергийна криза,

...
Тъй като светът е в плен на глобална енергийна криза,
Коментари Харесай

Как животът в студен дом се отразява на здравето?

Тъй като светът е в плен на световна енергийна рецесия, стотици милиони хора са изправени пред горивна беднотия тази зима, до момента в който се борят да поддържат домовете си топли. Последствията могат да бъдат широкообхватни и дълготрайни.

Въпреки че покачванията на цените са най-екстремни в Европа, Международната организация по енергетика (МАЕ) предизвести, че светът е в разгара на първата си в действителност „ световна енергийна рецесия “ – значително провокирана от нашествието на Русия в Украйна. Много милиони хора евентуално ще бъдат наранени, само че най-голямата тежест ще падне върху най-бедните и уязвимите.

Последиците за здравето от всичко това не са тривиални. Научните проучвания демонстрират, че студените домове са нездравословни за жителите им, а от време на време даже и смъртоносни. Съществува по-висок риск от инсулт, респираторна зараза и рухване или други пострадвания заради понижената мощ и умелост на хората при ниски температури. Студените домове могат да имат както краткосрочни, по този начин и дълготрайни последствия за здравето, благосъстоянието и даже опциите им в живота.

Някои здравни специалисти настояват, че това не е просто краткотраен миг на компликации, а алтернатива за публичното здраве. За да разберете изцяло за какво това е подобен проблем, значимо е да преодолеете неправилното разбиране, което някои може да имат, че студената къща е просто неуместна и неуютна.

„ Ниските температури въздействат на самото действие на телата ни. Вземете кръвта като образец. Когато живакът спадне, нашите кръвоносни съдове леко се стесняват. Това покачва кръвното налягане и затруднява кръвообращението. 

Кръвта ни става и по-гъста отчасти заради повишение на равнищата на протеин, наименуван фибриноген, и други молекули, които предизвикват съсирване. Крайните последици от тези промени може да бъде инсулт или инфаркт “, споделя Дейм Маргарет Уайтхед, професор по публично здраве в университета в Ливърпул, Обединеното кралство.

„ Хората, които имат рак, артрит или избрани увреждания, могат да бъдат изключително чувствителни към студа. Но има и по-малко явни проблеми. Помислете си за тези, които могат да изберат да носят палто на закрито или чифт ръкавици, с цел да се пазят от студа. Ако имате каквито и да е било спомагателни катове облекла и одеяла, това сигурно ще ограничи подвижността ви “, споделя проф. Уайтхед. 

За възрастен човек да вземем за пример това може да усили вероятността от рухване или друго пострадване вкъщи. Освен директните резултати на ниските температури други фактори от околната среда в студените домове могат също да повлияят на здравето на хората – като влагата и мухълът, които са по-често срещани в неприятно отопляваните къщи.

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР