Тъй като новите случаи на COVID-19 все още са десетки

...
Тъй като новите случаи на COVID-19 все още са десетки
Коментари Харесай

Тази диета е свързана с намален риск от инфекция с COVID-19

Т ъй като новите случаи на COVID-19 към момента са десетки хиляди дневно по целия свят, учените работят интензивно, пробвайки се да научат повече за факторите, които излагат всеки от нас на по-голям риск от зараза. 

Оказва се, че придържането към веган или вегетарианска диета е обвързвано с 39 % по-малък късмет за заразяване с вируса. Това сочат данни от ново изследване, включващо 702 възрастни бразилци, извършено от откриватели от университета в Сао Пауло в Бразилия. 

Анализът на данните не е задоволителен, с цел да потвърди директна причина и разследване, само че допуска, че ограничението или избягването на месо и скотски артикули може да даде известна отбрана против вируса SARS-CoV-2. Връзката се е запазила даже откакто са били изчислени няколко други фактора, свързани със здравето, оповестява Science Alert.  

„ Нашето изследване дава доказателства, че хората с растителна диета, които се хранят най-вече с растителни артикули са имали по-ниска периодичност на COVID-19 даже след отчитане на значими променливи като физическа интензивност и съпътстващи болести “, пишат откривателите в своята обява. 

От 702 участници в изследването, 278 оповестяват, че следват най-вече растителна диета. Тази група показва, че постоянно ядат повече зеленчуци, бобови растения и ядки от останалите 424 доброволци, както и по-малко (или никакви) млечни или месни артикули. 

Study Finds One Kind of Diet Linked to Reduced COVID-19 Infection Risk
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
Значително по-висок % от всеядните декларират, че са били инфектирани с COVID-19. Това са 52% против 40%. 

Това е комплицирана картина – групата всеядни оповестява, че се занимава с по-малко физическа интензивност, е по-вероятно да страдат от затлъстяване (нещо, което знаем, че усилва рисковите фактори за COVID-19), показват учените.  

Изследователският екип счита, че общите изгоди, които идват с диетата на растителна основа – в това число усъвършенствано сърдечно здраве и по-ниско кръвно налягане – може също по този начин да подтикват имунната система на тялото и да понижат риска от инфекции.  

„ Растителните диетични модели са богати на антиоксиданти, фитостероли и полифеноли, които въздействат позитивно на няколко вида кафези, забъркани в имунната функционалност, и демонстрират директни антивирусни свойства “, пишат откривателите.  

Проучването е подкрепено от предходни проучвания, които свързват диетите на растителна основа с по-ниските шансове за умерени до тежки инфекции с COVID-19. В прочут смисъл това не е изненада, като се има поради доста тясната връзка сред нашето здраве и това, което консумираме.  

На фона на това най-ново проучване, както и носенето на маска на публични места и практикуването на добра хигиена, може също да обмислите смяна на някои детайли от вашата диета, в случай че има късмет това да понижи риска от зараза с COVID-19, разясняват специалисти.  

Материалът цитира изследване. Консултирайте се със своя доктор, в случай че имате подозрения за здравословни проблеми, или желаете да подобрите своето здраве. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР