Тъй като инфлацията вреди най-много в Обединеното кралство, висшите шефове се радват на „страшно“ увеличение на заплатите

...
Шефовете на най-известните британски компании приеха средни увеличения на заплатите
Коментари Харесай

Шефовете на най-известните британски компании приеха средни увеличения на заплатите от около 4 милиона паунда ($5 милиона) през 2022 г. по време на разхода на -жива криза, която продължава да кара повечето хора да се борят с това как да плащат за нарастващите цени на основни продукти, като храна и енергия, със своите заплати.

Според мозъчния тръст High Pay Center средният главен изпълнителен директор на 100-те компании на Financial Times Stock Exchange (FTSE)  е получил 118 пъти повече от средния работник на пълен работен ден в Обединеното кралство, спрямо 108 времева разлика в 2021 г.

Компаниите от FTSE 350 са похарчили 1,3 милиарда паунда (1,7 милиарда долара), за да платят на 570 ръководители, каза центърът.

Съюзите на работниците осъдиха констатациите, заявявайки, че Обединеното кралство се е превърнало в „земя на гротескни крайности“.

Генералният секретар на Конгреса на профсъюзите Пол Новак каза: „Докато бюджетите на милиони семейства бяха съкратени от кризата с разходите за живот, градските директори се радваха на огромно увеличение на заплатите.“

Люк Хилдиард, директор на Центъра за високо заплащане, каза: „Във време, когато толкова много домакинства се борят с разходите за живот, икономически модел, който дава приоритет на увеличение на заплатите с половин милион паунда [$637 000] за ръководители, които вече сте мултимилионери със сигурност някъде се обърка.

„Трябва да дадем на работниците повече глас в бордовете на компаниите, да укрепим синдикалните права и да дадем възможност на хората с ниски и средни доходи да получат по-справедлив дял в сравнение с тези на върха.“

Проучването установи, че Паскал Сорио, шеф на фармацевтичната фирма AstraZeneca, е бил най-добре платеният служител на компанията, печелейки 16,6 милиона паунда (21,5 милиона долара).

Чарлз Уудбърн, ръководител на британската отбранителна компания BAE Systems, който получи 10,7 милиона паунда (13,6 милиона долара), беше вторият най-печеливш.

Докладът добавя, че средното заплащане на изпълнителен директор на FTSE 100 се е повишило от 3,4 милиона паунда (4,3 милиона долара) през 2021 г. до 3,9 милиона паунда (5 милиона долара) през 2022 г.

От април до юни официалните данни показват, че средните заплати на работниците са се увеличили със 7,8 процента в сравнение с година по-рано. Но като се вземе предвид инфлацията, повишенията бяха 0,6 процента.


През последната година множество британски обществени сектори от младши лекари и учители до железопътен персонал и автобусни шофьори стачкуваха, тъй като заплатите им остават същите въпреки икономическата криза.

Въпреки че нивата на инфлация в Обединеното кралство се движат на 6,8 процента, спад от 7,8 процента през юни, страната наскоро регистрира най-високото увеличение на цените сред Групата на седемте, седемте страни, които са сред най-богатите и най-дълго индустриални сили в света.

Банката на Англия увеличи своя основен лихвен процент повече от дузина последователни пъти, за да се опита да намали инфлацията.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР