Таваните на плащанията, техният размер и начин на прилагане бяха

...
Таваните на плащанията, техният размер и начин на прилагане бяха
Коментари Харесай

Плащанията на родните фермери през новата ОСП в задънена ули...

Таваните на заплащанията, техният размер и метод на използване бяха акцент в първото съвещание на парламентарната Комисия по земеделието, храните и горите. Въпреки тяхната значителност за развиването на земеделието през идващия програмен интервал към момента няма изясненост какво ще се ползва в България. Това стана ясно от полемиката, в която с изключение на депутатите участваха още служебният министър на земеделието Христо Бозуков, неговият заместител Явор Гечев, както и специалисти от аграрното ведомство, оповестява agrozona.bg.

" Новият програмен интервал планува извънредно доста еластичност, което значи, че всяка страна членка в границите на опциите, които европейският правилник е предложил, ще има право да взема редица национални решения. Те би трябвало да бъдат облечени в национална законодателна рамка, защото огромна част от тях ще минават през депутатите, първото и най-важно нещо, с което да се срещнем, е налагането на тавани и понижения на директните заплащания в България. " Това сподели при започване на съвещанието Пламен Абровски, който е ръководител на Комисията по земеделие в сегашния парламент. Министър Бозуков разяснява, че в нашата страна решението за таваните би трябвало да е политическо.

Въпреки това беше посочено, че има два сюжета - при първия има таван на заплащанията по схемата за главното подкрепяне на приходите за резистентност от 100 000 евро и понижаване със 100% на заплащанията над тази сума, т.е. без други заплащания. При този сюжет от тавана на заплащанията ще бъдат наранени 705 аграрни производители, сочи разработван, само че недовършен разбор по тематиката.

Вторият вид планува понижаване на размера на директните заплащания, които надвишават 60 хиляди евро, както следва - с 25% за транша сред 60 000 и 75 000 евро, с 50% за транша сред 75 000 и 90 000 евро и с 85% над 90 000 евро. Вариантите са създадени на база заплащания за 2019 година и без приспадане на разноските за заплати и обществени осигуровки. Националното решение може да бъде композиция от двата разновидността. Около 45 дни ще бъдат нужни за довеждане докрай на въпросния разбор и внасяне на повече изясненост по отношение на таваните.

До 1 януари 2022 година страните членки би трябвало да показват своите планове на национални стратегически проекти за утвърждение от Европейска комисия. До момента са направени 13 съвещания на тематичната работна група за правене на българския проект, като 12 от тях са били извършени до 15 февруари т.г., а за 13-ото съвещание, извършено през това лято, няма информация на уеб страницата на аграрното министерство.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР