Тътен, подобен на гръмотевична буря, огласял цял следобед вчера полско

...
Тътен, подобен на гръмотевична буря, огласял цял следобед вчера полско
Коментари Харесай

Поляци пред „Марица“: Няма значение чия е ракетата, виновна ...

Тътен, сходен на гръмотевична стихия, огласял цялостен следобяд през вчерашния ден полско село в община Янов Любелски, на 100 км от украинската граница. Над къщите на локалните поданици прелетели и десетки самолети. Това описа пред „ Марица “ полякинята Катажина Ковал, чиито родители живеят в селото. „ Майка ми помислила, че наближава стихия. Никакви облаци обаче не се задавали на хоризонта. Шумът от самолетите бил толкоз пронизителен, че у дома не чували звука от тв приемника. Хората са обезпокоени, и обикновено – щом се чува толкоз покрай тях, не са застраховани, че идната ракета няма да падне в техния двор. Но са наясно, че даже ракетите да са били украински, виновността не е на Украйна, а на Русия, изясни Ковал. Тя си спомня, че преди месеци другар от Молдова й разказал по какъв начин сходни ракети са паднали и при тях. 

„ Властите в Полша приканват да не се има вяра на интернет, а да се черпи информация от тествани източници, тъй като пропагандата е повсеместна. Да се следи най-много страницата на Министерството на външните работи в Туитър “, уточни полякинята, която от години живее в България.

Припомняме, че двама души бяха убити във вторник следобяд в Пржеводов, град, ситуиран покрай полско-украинската граница в региона на Люблин. Според представители на полските управляващи, при В 15.40 там е паднала ракета съветско произвеждане. Същия ден съветските сили нанесоха огромна ракетна офанзива против Украйна. Полските служби откриват кой е виновен за изстрелването на ракетата, паднала в квартал Хрубешов.

Поляците обаче са на мнение, че чиято и да е ракетата, отговорна е Русия.

„ Няма значение кой е стрелял, значимо е кой е отговорен “, сподели пред  tvn24.pl лейтенант от запаса Максимилиан Дура. Според него при обстрела на Украйна във вторник руснаците са избрали цели покрай полската граница, като освен това доста добре са знаели какво вършат.

„ Руснаците са нарушили границата, която би трябвало да бъде открита със страните, които не вземат участие във войната. Те са избрали цели, които се намират прекомерно покрай границата “, уточни Дура.

„ Руснаците чудесно знаят, че техните ракетни системи са неточни, в доста неприятно техническо положение и постоянно има опция да излязат отвън надзор. По принцип би трябвало да им се слага защитен клапан, който да попречи някоя друга цел да бъде ударена. Не са го създали и безспорно са отговорни за това “, безапелационен е лейтенантът от запаса.

Според него има няколко благоприятни условия, които дават вероятност за по-добра отбрана на Полша при сходни събития. Първата е създаване на краткотраен противоракетен щит в граничната зона с Украйна.

„ На Украйна може да се помогне и като й се дадат повече системи за Противовъздушна отбрана. Тогава те самите ще основат такава преграда. И най-важното, което не би трябвало да се не помни: най-хубавата отбрана е тази война да свърши. Така че ние би трябвало да помогнем на Украйна да изгони съветските бойци от нейната територия, уточни Дура.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР