Taste Atlas публикува своя списък на 100-те най-добри традиционни кухни

...
Taste Atlas публикува своя списък на 100-те най-добри традиционни кухни
Коментари Харесай

Подредиха 100-те най-добри ястия на света, ето къде е и българската кухня

Taste Atlas разгласява своя лист на 100-те най-хубави обичайни кухни и ястия в света за 2022 година Атласът се основава на повече от 63 000 локални ранглисти.

TasteAtlas е световен уебсайт, който дава информация за националните кухни от целия свят. Сайтът разполага с интерактивна карта, на която са показани обичайните ястия в другите страни, написа БГНЕС.

Снимка: Фейсбук  Подредиха 100-те най-хубави ястия на света, ето къде е и българската кухня

На първо място, несъмнено, е италианската кухня. Най-добри ястия от нея са focaccia barese, gnocco fritto. Най-добри артикули: stracciatella, prosciutto Toscano, паста. На второ място е гръцката кухня, на трето - испанската, а на четвърто - румънската. Френската кухня е на пето място.

Първото място в класацията на 100-те най-хубави ястия на планетата заема Cochinita pibil - мексиканско ядене от свинско месо от Юкатан. Свинското месо се маринова с паста от анато, сок от горчив портокал и чесън. То се пече постепенно, след което се настъргва и се сервира с тортили, такос или независимо с шалот, маринован лук, салса и разнообразни печени зеленчуци.
`Подредиха

На второ място е бразилската пиканя - прясно говеждо месо, което е изключително известно и високо ценено в Бразилия. В Съединени американски щати то се назовава " sirloin cap ", а в Обединеното кралство - " rump ". Използва се най-много за churrasco - месото първо се пече на скара и по-късно се набучва на шиш (подобно на кебап). Месото в това парче съдържа доста малко лой, по тази причина би трябвало да е идеално сготвено, с цел да не стане твърдо.

Третото място е за съветските кнедли, само че приготвени в Полша . Тези меки кнедли с форма на полумесец се пълнят със примес от картофи и сирене, от време на време с разнообразни подправки или запържен лук. Руските кнедли нормално се варят и бързо се пържат, до момента в който придобият хрупкава текстура.

На четвърто място е италианската паста от Генуа. Trofi al pesto е едно от най-известните, в случай че не и най-известното ядене в италианския район Лигурия. Ястието е композиция от два детайла: трофие - лигурска паста, разточена на ръка от брашно и вода, и песто - прочут зелен сос, формиран от седем детайла: босилек, чесън, зехтин, кедрови ядки, сол и два типа сирене.

България също участва в Атласа. В него влизат ястия като баница, рибена супа, филе Елена, Странджански дядо, пататник, Банска капама, каварама по Радомирски, пастърма, торта Гараш и, несъмнено, йогурт.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР