Търсят се политически решения за изход от кризата със спрения

...
Търсят се политически решения за изход от кризата със спрения
Коментари Харесай

След блокажа на Москва: Търси се изход от кризата със спрения зърнен коридор от Украйна

Търсят се политически решения за излаз от рецесията със спрения зърнен кулоар, който Москва блокира в събота.

Разговор сред президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган за обстановката към съглашението за износа на украинското зърно към този момент не се възнамерява, заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Никакво придвижване на товарни кораби за транспорт на украинско зърно не е доказано в Черно море, заяви Съвместният координационен център, който има задачата да следи за изпълняването на интернационалното съглашение, подписано през лятото.

Москва приключи присъединяване си в договорката, подписана на 22 юли в Истанбул, изтъквайки като съображение офанзива с дронове против нейни кораби. То обгръща представители на Русия, Украйна, Турция и Организация на обединените нации в Истанбул. Основанията на Кремъл били нейните опасения за сигурността на товарните кораби.

Близо 180 кораба чакат към този момент повече от три седмици. Това е безусловно умишлена обсада от страна на Русия и ясно желание да върне опасността от огромен апетит в Африка и Азия, предизвести украинският президент Володимир Зеленски. Повече от 2 милиона тона храна са в морето. Това значи, че достъпът до зърнени култури в действителност се е влошил за повече от 7 милиона консуматори.

 
От Русия пристигна едно много предсказуемо изказване - че дефинитивно анулират самодейността за експорт на зърно. Но в реалност това не е тяхното решение. Русия стартира съзнателно да задълбочава продоволствената рецесия още през септември, когато блокира придвижването на корабите с нашите храни. От септември по зърнения кулоар към този момент са се натрупали 176 кораба, които не могат да тръгнат по маршрута си.
Володимир Зеленски, президент на Украйна

Според специалисти дефицитът на зърно и зърнени култури може да докара до същински филантропични рецесии в Африка.

Русия, която назовава нападението против нейни кораби в Черно море " терористичен акт ", упреква Лондон, че е обучил украинския личен състав, направил акцията, и афишира искане за разискване на случая в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Американският президент Джо Байдън счита, че Москва не е имала причина да спре присъединяване си в осъществяването на зърнената договорка.

 
Русия са в действителност възмутителни. Това ще усили глада. Няма никаква причина те да вършат това. Но руснаците постоянно търсят повода, да създадат нещо възмутително, и да се оправдават, че Западът ги е предизвикал да го създадат. А това е просто нелепост. Това, което вършат, няма никакво съображение. Организация на обединените нации контракти тази договорка и с това би трябвало да се завърши.
Джо Байдън, президент на Съединени американски щати

Според съглашението, настоящо от 1 август, е дало опция за износа на над 9 милиона тона зърно и други аграрни артикули от украинските пристанища.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР