Търсим заедно с ДБ силен, мажоритарен кандидат за кмет на

...
Търсим заедно с ДБ силен, мажоритарен кандидат за кмет на
Коментари Харесай

Асен Василев: Излекуването на държавата ще е трудно и минава...

Търсим дружно с Демократична България мощен, мажоритарен претендент за кмет на Пловдив


Само нов бюджет подсигурява сигурност на хората и бизнеса

 ГЕРБ обичат да замразяват пенсии още от постната пица на Дянков

 След 15 години в Европейски Съюз сме сред Малайзия и Кот д’Ивоар по обществено неравноправие

  „ Продължаваме промяната “ разчупи модела, той към този момент няма връщане

 

 

- Г-н Василев, п ърво, извънредно сте дейни по тематиката с внасяне на нов бюджет. Наистина ли е толкоз значимо и при липса на подобен ще забележим заледяване на пенсии, минимална заплата и други значими обществени параметри?

- Да. Ако бъде признат по вносител законът за удължение на някои разпореждания в бюджета, той замразява всички обществени заплащания - пенсии, заплати на равнищата от 31 декември актуалната година. До приемането на нов бюджет. Като виждам събитията в този парламент, е доста евентуално да отидем на нови избори през март. Съответно ново Народно заседание през април, държавно управление през  май и бюджетна процедура, която лишава към месец. Така че едвам в края на юни ще имаме нов бюджет. За идващите 6 месеца оставяме на самотек, в едно безвремие, цялата финансова рамка на страната. Това ненапълно може да се случи при не толкоз динамична обстановка - без война, без енергийна рецесия, без инфлация. Но при всички тези натрупвания не е обикновено да остане по този начин. По-големият проблем е, че това изкушава и Българска социалистическа партия, а и Движение за права и свободи. Те споделиха, че сред първо и второ четене на този закон ще внесат ограничения. Но ще бъдат на парче, няма да бъдат остойностени. Няма да има бюджетен недостиг, с който да се преценяват, нито ще има изясненост за насрещни доходи, с които да бъдат посрещнати.

- Тоест, няма да е ясно какъв брой ще коства всичко това?

- Въобще няма да е ясно. Още по-лошо, няма да е ясно на държавното управление, което ще би трябвало да ги извършва тези ограничения. Което и да е то.

-  От Министерски съвет бяха контрирали, че могат да компенсират инфлацията с коефициенти, даже без нов бюджет?

- Законът за обществените финанси ги лимитира до 1/12 (една дванайсета). Тоест, няма по какъв начин да го създадат, в случай че не считат да нарушават закона. Единственото изключение, което въпросният закон разрешава, е, в случай че има признати нормативни промени. Примерно, в този момент сред двете четения се промени Кодексът за обществено обезпечаване и формулата за индексация на пенсиите. Тогава те въз основата на нормативната смяна имат право да изразходват повече средства. Но отново ще стане, без да е остойностено, без да се знае има ли ги парите. Абсолютно безконтролно.

- Смятате ли, че ще има генерална смяна по тематиката в позицията на Народното събрание?

- Честно казано, двоумя се. Колегите от ГЕРБ споделят: Ако законът бъде признат, както е импортиран, това ще замрази всичко. Това е тяхната политика. Дойдоха през 2009 година и споделиха - доста са високи пенсиите, три години няма да ги подвигаме.

- Това беше бюджетът с пиците?

- Постната пица на господин Симеон Дянков, да. Шансът да бъдем послушани е най-малък поради упоменатите поръчки и на Движение за права и свободи, и на Българска социалистическа партия да внесат промени. Второ, безусловно безконтролно е към естествените заплащания, които страната може да си разреши. Имаме мощно повишен Брутният вътрешен продукт тази година, самото служебно държавно управление споделя, че ще се съберат повече пари, в сравнение с са заложени в Закона за бюджета. За 2023 година растеж и инфлация сигурно няма да са нулеви, т.е. ще има още доходи. Нормално е огромна част от тях да отиде за подкрепяне на бизнеса и на жителите.

- Опасенията на ГЕРБ и освен техните, са, че при приемане на нов бюджет ще се стигне до наддавания като на женитба с чисто предизборна цел, в случай че приемем, че се задава ексклузивен избор?

- Като финансов министър два пъти трябваше да внеса актуализации на бюджет в парламент, в който нямахме болшинство. Най-силният инструмент, с който разполага финансовият министър, с цел да удържи дисциплината в един бюджет, е този, че Народното събрание няма право да трансформира недостига. Ако имахме същински Закон за бюджета за 2023 година, с този инструмент можеше да се удържи да не става като на женитба, както се изразихте. Но при този удължителен закон въпросният инструмент липсва. Нещо повече, могат да се вършат оферти, без те да бъдат финансово остойностени. Сега рискът е доста по-голям, в сравнение с в случай че имаме същински бюджет за 2023 година. Още при консултациите с президента казахме - без значение дали ще има държавно управление, без значение какво ще е то, хората и бизнесът имат потребност от сигурност. Това ще стане през Закона за бюджета. 

-  Изпускаме ли влака за еврозоната към този момент, както споменахте?

-         Със сигурност, тъй като като част от конвергентния отчет, който би трябвало да бъде изработен и признат през месец юли от Европейски Съюз, са нужни и параметрите за 2023 година. Ако нямаме постоянно държавно управление и бюджет надлежно, няма какви параметри да заложат. Като питат финансовия министър какъв недостиг очаквате, той няма какво да отговори.

- Тоест, отлагаме влизането в еврозоната с година?

-  Поне.

- Ако има избори през март, както се приказва, може ли до лятото и да имаме постоянно държавно управление с бюджет, това ще избави ли ситуацията?

-   Този отчет стартира да се работи още през февруари, тогава или март би трябвало да бъдат подадени данните за предходната и настоящата година.

- Всъщност, по кое време ще имаме постоянно държавно управление?

- Ако слушахте деликатно последното изявление на господин Йордан Цонев от Движение за права и свободи при дебата за бюджета, то беше извънредно остро ориентирано към „ Демократична България “. Как те не били евроатлантици, по какъв начин някои хора пречели да се образува държавно управление и така нататък Честно казано, аз съм песимистичен за държавно управление. Ние с ДБ предложихме кабинет с предварителни условия, които би трябвало да бъдат изпълнени. Виждате, болшинствата се сменят непрекъснато, държанието на ГЕРБ зависи от коя страна на леглото е станал господин Борисов. Затова съм песимистичен.

- Очевиден е натискът към Демократична България за една евроатлантическа, проевропейска или - както желаеме да я назовем - коалиция  с ГЕРБ и Движение за права и свободи?

- Да, само че за жалост, сътрудниците от ГЕРБ и Движение за права и свободи по този начин и не схванаха, че първото нещо в евроатлантизма е да не се краде, да няма корупция. Ако това изискване не е изпълнено, другото няма по какъв начин да стане. Виждате, 15 години сме в Европейски Съюз, а изоставаме. Неравенството сред богати и небогати се подвигна трагично по една просто причина - парите от Европа и парите от нашите налози отиваха в един обръч от компании, както се изрази господин Доган. Не стигаха до жителите. За първи път предходната година с помощта на актуализацията при втория длъжностен кабинет с 0,3 % е паднал коефициентът Джини - от 40 на 39,7. (Коефициентът на Джини, или Индекс на Джини, се употребява за статистическа характерност на разпределението на богатствата в едно общество, т.е. на разликата (паричната) сред благосъстоянието на бедните и богатите в едно общество.) Благодарение на обществения пакет тази година ще падне още малко. Но не може да желаеме евроатлантизъм, без да даваме главните неща, които ги има в Европа: сигурност за хората по какъв начин ще оцелеят, независимост на самодейността, липса на боязън в бизнеса, че ще бъде подлаган на рекет, както ставаше години наред. За да станем същинска европейска страна, би трябвало да стартираме оттова. А не да имаме коефициент на неравноправие, който ни оставя сред Малайзия и Кот д’Ивоар.

- Да, само че в това време Народното събрание не стартира работа с цените в магазина или на бензиностанциите, а с оръжие, самолети и хартиени бюлетини. Казва го човек, който е измежду най-твърдите поддръжници на помощта за Украйна.

- Съгласен съм, само че програмата на Народното събрание се задава от ръководителя на Народното събрание или заместника от неговата партия.

-  Да, само че хората губят доверие в Народното събрание и - отново по скромното ми мнение, ще го отнесете всички партии без Движение за права и свободи и ГЕРБ, които имат ясни твърди електорати?

- Може би е по този начин за ГЕРБ и Движение за права и свободи, само че гласоподавателите на двете партии също би трябвало да влязат в магазина, получават пенсии, интересува ги минималната работна заплата. Зависят от общата политика на страната. Всъщност, подменяйки дневния ред на Народното събрание, рано или късно ГЕРБ и Движение за права и свободи ще усетят реакцията на гласоподавателите им. Когато казахме, че Движение за права и свободи е партията с най-богатите партийни функционери в страната и гласоподаватели в най-бедните региони на страната, изрекохме истината. Тя не работи за гласоподавателите си, а за една дребна група хора. Същото нещо стартират да виждат и гласоподавателите на ГЕРБ. Това е партия, която пази все още господин Борисов да не влезе в пандиза.

- Е, почтено казано не виждам Бойко Борисов да е застрашен от затвор, в случай че гледаме чистите обстоятелства?

- Реално, ГЕРБ е политически щит на господин Борисов. Между другото, основният прокурор стартира някои следствия в тази посока - и парите от автомагистрала „ Хемус “, и задържания кмет и координатор на ГЕРБ от Пловдивска област. Доколкото са същински, не знам, само че очевидно се случва нещо в тази посока.    

- Така наречените партии на митинга обаче не изпуснахте ли тази сила от площадите, на хората сякаш никак не им е до правосъдна промяна и следствие на корупция. При „ Продължаваме промяната “ имаше забележим отлив на гласове.

- Имаше спад, само че ненапълно, защото част от тези хора отидоха във „ Възраждане “. Тоест, те отново са антисистемни. Друг диалог е дали „ Възраждане “ е точното място, защото тази партия е анти НАТО, анти Европейски Съюз, изобщо желаят нов преход, а нас един ни стига, даже него не сме приключили. Всички хора, които бяха доста въодушевени по площадите, в това число и ние, към този момент си дават сметка, че процесът по изцеление на страната минава през локални избори.  Общините са най-директният допир сред жители и страна. Смяната там е наложителна. Няма по какъв начин с магическа пръчка да се получат нещата. Направихме първи стъпки, разчупихме модела. Връщането към остарелия е невероятно и това се вижда в мъчението на ГЕРБ два  месеца да образуват коалиция. Ако беше 2014 година, от дълго време да са я създали. Явно към този момент има смяна в политически проект. Ще изтъквам мисъл на Чърчил, който споделя: " Държавите, които са били завладяни, само че са се борили, постоянно възкръсват. Държавите, които просто са се предали, биват заличавани от историята. Борбата сама по себе си носи стойност ".

- Виждаме кърваво удостоверение на думите му с Украйна.

- Точно.

-  Сам нагазихте в тематиката с локалните избори. Има ли изясненост дали с Демократична България ще играете с общи кметове в огромните градове?

-  Да, вървят доста ползотворни диалози. Имаме решение да издигнем общ претендент за София. Идеята е и за другите общини, само че ще преглеждаме град по град. Започваме с най-големите, като концепцията е да заложим дружно на мощен локален претендент. Добре пристигнали са и локални обединения, в случай че са смислени. Идеята е да се обединим зад мощни мажоритарни фигури. 

- Наистина ли връщането на хартиената бюлетина е ориентирано повече към локалните избори?

- Ако погледнем историята - да. На национални избори невалидните бюлетини са 4 %, не че е малко, тъй като това прави една парламентарна група като „ Български напредък “. Но на локални избори процентът е над 15, има общини с по 30-40% невалидни бюлетини. Очевидно потреблението на този инструмент с общински изборни комисии е доста по-широко публикуван. Това важи за всички локални избори, освен последните.

- Ясен ли е претендентът ви за София, загатва се интензивно Васил Терзиев, създател на „ Телерик “?

- Нека разясня, когато има извънредно решение.

- Решението ви за Пловдив?

- Не сме почнали да преглеждаме имена, само че имаме решение за общ претендент с Демократична България.

- Имате ли персонален претекст Политическа партия да завоюва в родното ви Хасково?

- Искаме да спечелим на всички места, в това число и в Хасково. Въпросът е да намерим заслужен претендент, който жителите да припознаят. Има време, търсим този човек за Хасково.

  - Малко пловдивски тематики - вашето държавно управление заложи в Плана за възобновяване и резистентност градска железница в Пловдив. Реалистично ли е това да се случи в период?

-  Абсолютно. Средствата там са и за преносим състав, и за дооправяне на трасетата. Трябваше Община Пловдив и НКЖИ да стартират проектирането. Не мога да ви кажа до каква степен са стигнали. Може би би трябвало да  попитаме служебния министър на превоза. Като периоди е реалистично, защото огромна част от инфраструктурата съществува. Въпросът да се оправят спиранията, да се изградят спирките. Самото пазаруване на преносим състав става за по-малко от година, сигурно.

-  Като министър наредихте инспекция в АДФИ за парите, с които се строят стадионите на „ Ботев “ и на „ Локомотив “. Има ли към този момент резултат, който към този момент би трябвало да желаете като народен представител?

-  Доколкото знам, АДФИ или завършва, или е завършила отчета. Изпратили сме питане да го получим, само че още няма отговор. Ние като държавно управление пуснахме инспекция на всички места, където получихме сигнали. Бяха приоритизирани съгласно сумите, а тези за въпросните игрища не бяха дребни, по тази причина се намираха на горни места в листата. Очакваме действителните изводи на АДФИ.

- Какъв е шансът да предложите с Демократична България държавно управление на малцинството, което назовавам " на камикадзетата "? И кой ще е министър председател?

- Наистина е леко държавно управление на камикадзета, само че по тази причина са тези 9 предварителни условия. Ако те не са изпълнени, това държавно управление няма по какъв начин да проработи. В противоположен случай - да, ще предложим кабинет. Президентът не се е разбързал с връчването на мандатите. Всички цели са импортирани в Народното събрание в законодателен тип. В взаимозависимост от тяхното придвижване ще забележим.Ако има позитивно развиване, ще мислим към този момент за конструкция и състав. 

- Тоест, нямате вид за министър председател?

- Не, не сме обсъждали. Говорихме какво би трябвало да свърши държавното управление.

- След последните разправии към хартиената бюлетина Българска социалистическа партия дефинитивно ли отпадна като вероятен съдружник.  

- Да. Само ние и „ Демократична България “.

- А партията на Стефан Янев?

- Също не.

- С много повече депутати " Слави Трифонов ви спря тока ", в случай че изтъквам вярно думите на Тошко Йорданов пред Радостин Василев?

- И хвърли страната в още една рецесия. Говорехме за пропиляване на силата на митинга. Помните, имаше два ялови Народното събрание с помощта на " ИТН ". Третият роди с големи страдания и взаимни отстъпки държавно управление. Но отново Има Такъв Народ, по вашите цитати, " му спря тока ". 

- Парите за пътищата ли доведоха до свалянето на кабинета " Петков "?

- Да, потегли оттова, че в актуализацията на бюджета не бяха заложени спомагателните пари за АПИ.

- Чувате ли се с президента Радев и в какви връзки сте, бяха на точката на заледяване?

- Последно се видяхме на консултациите в Президентството. Моите връзки с господин Радев са били постоянно чисто институционални. Докато бях министър, се виждах единствено във връзка въпроси, свързани с министерството. После и за бюджета на Президентството. Това е.

Визитка

Асен Василев е роден на 9 септември в Хасково, приключва Езиковата гимназия в родния град. Приет е в Харвард, където приключва стопанска система, а след това специализира отново там „ Право “ и „ Бизнес администрация “. Работи в разнообразни интернационалните компании, след това започва личен бизнес. Основател дружно с Кирил Петков на така наречен „ Харвардски курсове “ в Софийския университет. Министър на стопанската система, енергетиката и туризма в служебното държавно управление на Марин Райков през 2013 година. През 2021 година става финансов министър в първия длъжностен кабинет на Стефан Янев. Основател на партия „ Продължаваме промяната “, след това министър на финансите и вицепремиер в държавното управление на Кирил Петков. В момента е народен представител от „ Промяната “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР