Търсенето на успешен заместник на Йенс Столтенберг като генерален секретар

...
Търсенето на успешен заместник на Йенс Столтенберг като генерален секретар
Коментари Харесай

Любимка на футболните фенове става първата жена генерален секретар на НАТО?

Търсенето на сполучлив заместител на Йенс Столтенберг като общоприет секретар слага акцент върху дамите водачи от Източна Европа.

Столтенберг, някогашен министър-председател на Норвегия, заема висшия дипломатически пост от октомври 2014 година Съюзниците удължиха контракта му до септември 2022 година, оставяйки малко повече от година за избор на заместител. В централата скоро започнаха публични полемики, а наследникът на Столтенберг се чака да бъде показан на срещата на върха на водачите на НАТО в Мадрид в края на пролетта или началото на лятото на идната година.

Но спекулациите в Брюксел и други съюзнически столици към този момент са необятно публикувани, като някои публични лица, дипломати и анализатори споделят, че след 72 години е извънредно време алиансът да назначи за първи път жена на висшата позиция. Други настояват, че поради продължаващото напрежение с Русия, изборът на посланик от Източна Европа ще изпрати значим сигнал към Москва.

Събирайки тези два императива дружно три имена бързо се изстрелват в горната част на листата на евентуалните претенденти: някогашните президенти на Хърватия Колинда Грабар-Китарович и на Литва Далия Грибаускайте, както и актуалният естонски президент Керсти Калюлайд.



Грабар-Китарович, която беше първият президент на Хърватия от 2015 до 2020 година, има преимуществото, че към този момент е работила в централата на НАТО като помощник-генерален секретар по обществената дипломация от 2011 до 2014 година

Недоброжелателите споделят, че Грабар-Китарович, която е построила политическата си кариера като десноцентристки реакционер, се е дискредитирала, преминавайки в извънредно дясното след несполучливата акция за преизбиране за президент през 2019 година

Грабар-Китарович може да се похвали с една от най-впечатляващите професионални биографии измежду евентуалните бъдещи водачи на НАТО. Тя имаше основна роля за сполучливите кандидатури на Хърватия за участие в Европейски Съюз и НАТО. Тя беше дипломат на страната в Съединени американски щати от 2008 до 2011 година, което й разрешава да разчита на мощни връзки във Вашингтон, а Съединени американски щати ще имат решаваща дума за избора.
 Бившият хърватски президент се усмихна и сподели междинен пръст на политик Бившият хърватски президент се усмихна и сподели междинен пръст на политик
Бившият хърватски президент Колинда Грабар-Китарович се усмихна и сподели междинен пръст на закостенял политик, поради негово изявление...

Един авторитетен някогашен дипломат в НАТО съобщи, че има общо очакване Англия да окаже мощен напън за поста на общоприет секретар като метод да показва продължаващото си въздействие в Европа след Брекзит.

Но дипломатът акцентира, че опитът и качествата ще се смятат за доста по-важни от националността, със специфичен бонус за кандидат/ка с отлични лидерски, управнически и отзивчиви умения. Това може да изключи спряганата за претендент на острова за поста Тереза Мей, чиито умения за ръководство и връзка по време на процеса на Брекзит бяха необятно подложени на критика даже вкъщи.

Съединени американски щати, Германия, Франция и Англия обичайно се преглеждат като най-влиятелните съдружници в процеса на асортимент на генералния секретар на НАТО.

Но защото страните от Европейски Съюз образуват преобладаващо болшинство от съдружниците в НАТО - 21 от 30 членове - и още няколко се смятат за претенденти за участие в Европейски Съюз, за Англия след Брекзит може да се окаже мъчно да получи поддръжка за толкоз значима интернационална позиция.

А някои страни от Европейски Съюз - по-специално Италия, имат вяра, че към този момент е време и те да получат шанса за най-високата служба в алианса. Федерика Могерини, някогашен италиански външен министър и някогашен началник на външната политика на Европейски Съюз, преди този момент е показала интерес, само че дипломати обявиха, че тя няма да получи поддръжката на Вашингтон.
 Бившият хърватски президент: Учим се на корупция от учебно заведение Бившият хърватски президент: Учим се на корупция от учебно заведение
Корупция, сексизъм и подправени вести - това са аргументите досегашният президент на Хърватия Колинда Грабар-Китарович да не завоюва втори...

„ Англия е нетърпелива да има мощна позиция в Брюксел “, сподели някогашен върховен чиновник на НАТО. „ Италианците ще кажат, че е техен ред - те постоянно го акцентират. А Източноевропейците биха имали право да кажат същото ”.

Други западноевропейски висши служители, които евентуално се спрягат за заместници на Столтенберг са холандският министър председател Марк Рюте, който в този момент работи за образуване на нова държавна коалиция, и белгийският външен министър Софи Уилмес, която преди този момент беше изпълняваща длъжността министър председател.

Някои наблюдаващи на процесите в НАТО обявиха, че изборът на общоприет секретар от Прибалтика, може да се преглежда като акт, който е прекомерно неприятелски към Москва в миг, когато президентът на Съединени американски щати се пробва да стабилизира връзките сред Русия и Запада.

Други фактори в решението е дали дадена страна, предлагаща кандидатура за общоприет секретар извършва задачите на НАТО за консумиране на 2% от Брутният вътрешен продукт за защита - алегоричен, само че значим индикатор, който може да усили възможностите на сегашния президент на Естония.

Румъния е различен съдружник в НАТО, който покрива критерия от 2%. Това може да даде опция на президента Клаус Йоханис да заеме позицията на общоприет секретар, макар че Румъния би била прекомерно провокационен и нападателен избор по отношение на Русия.
 Путин упрекна НАТО в отвод от разговор с Москва Путин упрекна НАТО в отвод от разговор с Москва
Президентът на Русия Владимир Путин изрази безпокойството си от увеличението на военната мощност на НАТО наоколо до съветските граници и об...

Франция няма да успее да предложи общоприет секретар, само че ще има фактическо право на несъгласие, споделиха вътрешни лица от алианса. Това автоматизирано убива всички шансове на Турция да претендира за доста висок пост. Френският президент Еманюел Макрон неотдавна насочи апел към към НАТО да показва по-голяма политическа единодушие. Това е цел, която Столтенберг поддържа.

Грабар-Китарович показва умеене да повтаря позициите на Столтенберг, които му завоюваха известност на порядъчен комуникатор даже на фона на паниката, породена от някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

-------------------------------------------------------------------------

Дейвид Херценхорн, „ Политико ”

Припомняме, че през 2018 година целият свят говореше за хърватите и за тяхната президентка, която по време на Световното състезание завоюва сърцата на милиони с прочувственото си държание.
 В Украйна са разочаровани от НАТО В Украйна са разочаровани от НАТО
Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба разкритикува Северноатлантическия алианс, като го упрекна, че НАТО „ не е на...



Окрилена от положителната игра на хърватския тим, Колинда Грабар-Китарович се захвана да прегръща и целува всички в близост - първо съдийската бригада, по-късно всичките 22-ма хърватски национали дружно с техния треньор, а най-после и целия френски тим. А когато пристигна време да прегърне Лука Модрич, разгласен за най-хубав състезател на шампионата, страстите дефинитивно надвиха и тя даже се просълзи.



Буквално за секунди хърватската президентка стана шлагер в обществените мрежи - по целия свят. Облечена в тениска с бяло-червено каре, вместо в изтънчен тоалет, тя се трансформира в същинска медийна звезда.

А в Туитър в шлагер се трансформира слоганът: " Двете най-големи открития на това състезание бяха Килиан Мбапе и Колинда Грабар-Китарович. Неговите голове и нейните обятия трансфораха това Световно състезание в най-вдъхновяващото събитие на всички времена ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР