Търсенето на петрол, газ и въглища се очаква да достигне

...
Търсенето на петрол, газ и въглища се очаква да достигне
Коментари Харесай

Търсенето на петрол, газ и въглища ще достигне своя връх през това десетилетие

Търсенето на нефт, газ и въглища се чака да доближи своя връх в международен мащаб през това десетилетие за първи път, макар че се усилва потреблението на по-чиста сила и електрически транспортни средства, се споделя в публикация на ръководителя на Международната организация по енергетика (МАЕ) във в. " Файненшъл таймс ".

Годишната прогноза на МАЕ за международната енергетика, която би трябвало да бъде показана идващия месец, ще покаже, че " светът е на прага на историческа повратна точка ", написа изпълнителният шеф Фатих Бирол в рубриката на FT.

Промяната ще има последствия за битката с изменението на климата, защото ще форсира максимума на излъчванията на парникови газове, сподели Бирол.

Въз основа на държавните политики в международен мащаб търсенето на трите изкопаеми горива " ще доближи своя връх през идващите няколко години ", сподели Бирол, чиято организация, основана в Париж, поучава развитите страни.

" За първи път през това десетилетие се вижда пик в търсенето на всяко от горивата ", написа той и прибавя, че това се случва по-рано, в сравнение с мнозина са очаквали.

Бирол съобщи, че смяната се дължи основно на " грандиозния растеж " на технологиите за чиста сила и електрическите транспортни средства, както и на структурните промени в китайската стопанска система и последствията от енергийната рецесия.

В отчета си от юни МАЕ към този момент предвижда, че пикът на международното търсене на нефт е " забележим " преди края на десетилетието, само че за първи път прави сходна оценка за въглищата и газа.

Ръстът на електрическите автомобили се отразява на търсенето на нефт, споделя Бирол.

В края на това десетилетие търсенето на газ ще намалее в развитите стопански системи, защото от ден на ден се употребяват термопомпи и възобновими енергийни източници, а Европа се отхвърля от съветските доставки след войната в Украйна.

Търсенето на въглища ще доближи своя връх " през идващите няколко години ", добави той, като уточни намаляващите вложения в изкопаеми горива и растежа на възобновимата сила и нуклеарната енергетика в най-големия консуматор Китай.

Симоне Талиапиетра, специалист по въпросите на климата и старши теоретичен помощник в мозъчния концерн Bruegel в Брюксел, съобщи, че новите прогнози на МАЕ " илюстрират, че въпреки и към момента прекомерно постепенно, световният енергиен преход напредва уверено ".

Анализатори от Royal Bank of Canada обявиха в записка, че новите прогнози на МАЕ акцентират " триумфа на законодателството в поддръжка на възобновимите енергийни източници ".

" Въпреки това към момента има опция политиците да създадат повече за ускорение на енергийния преход и последователното отричане от изкопаемите горива, като дебатите в огромните стопански системи не престават в области като възвръщаемост на възобновимите източници и досегаемост ", обявиха анализаторите на RBC./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР