Търсенето на кадрите на Висшето военноморско училище (ВВМУ) Никола Й.

...
Търсенето на кадрите на Висшето военноморско училище (ВВМУ) Никола Й.
Коментари Харесай

Проф. Медникаров: ВВМУ е в ТОП 10 на морските академии в света

Търсенето на фрагментите на Висшето военноморско учебно заведение (ВВМУ) „ Никола Й. Вапцаров ” сега е голямо. Водещи компании в класическото и пасажерското мореплаване, както и в офшорната промишленост търсят български фрагменти, изключително приключили специалностите „ Корабни машини и механизми ” и „ Ел. обзавеждане на кораба ”. Това разкри в изявление за Дарик началникът на морската академия флотилен адмирал проф. Боян Медникаров.

Кадрите, готови във ВВМУ, намират своето място в родните Военноморски сили и в световната морска промишленост. Академията е неповторим център за военноморско и морско обучение и най-високо софтуерното висше учебно заведение в България. Констатацията е на задгранични сътрудници и е била доказана и от френската делегация при визитата на президента Макрон във Варна предходната година. Според задгранични експерти даже варненският университет е измежду десетте най-хубави морски учебни заведения в света.

„ Намираме се в един интервал на доста интензивни промени. Те са свързани с растежа на технологиите в разнообразни сфери на промишлеността, за нас най-много в морската промишленост и военноморското дело. Всичко това намира директно отражение върху нашата работа и ни принуждава непрестанно да търсим нови решения, да променяме учебно-материалната база и да вкарваме нови технологии ”, посочи началникът на ВВМУ.

Според проф. Медникаров към този момент 10 години българската морска промишленост е в рецесия и въздейства на реализацията на някои студенти. Но те бързо намират реализация другаде. Бизнес средата в Черноморския район не е изключително добра, изключително след събитията от 2014 година Тази военнополитическа рецесия няма по какъв начин да не въздейства върху бизнес климата в района, разяснява още флотилният адмирал.

Във Военноморското учебно заведение през актуалната образователна година следват над 300 задгранични курсанти от 12 страни, като на-много са представителите на Гърция. Съвсем скоро ще започва реализацията на план за образование на 40 студенти за бъдещия рибарски флот на Ангола. Търсят се благоприятни условия за образование на курсанти за потребностите на Военноморски сили на Кувейт и военно-медицинските структури на Македония.

Около 20% от бъдещите морски експерти са дами. Изцяло дамски са някои специалности като да вземем за пример „ Мениджмънт на морския превоз ”. Жените са по-мотивирани и постоянно са измежду отличниците на випуските, посочи проф. Медникаров. Според него скоро България ще има жена-капитан и пълководец на боен транспортен съд. Няма да е надалеч и времето, когато шеф на ВВМУ ще бъде жена. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР