Търсенето на газ в световен мащаб ще нарасне още повече

...
Търсенето на газ в световен мащаб ще нарасне още повече
Коментари Харесай

МАЕ очаква скок в глобалното търсене на газ през 2024 г.

Търсенето на газ в международен мащаб ще нарасне още повече тази година. Това предвижда Международната организация по енергетика (МАЕ) в последния си отчет за газовия пазар.

Очаква се възобновяване на интереса към синьото гориво да се случи поради по-студеното време и спада на цените, най-много в разрастващите се стопански системи. Агенцията обаче добави, че стесненото ново произвеждане на полутечен природен газ значи, че предлагането ще остане лимитирано.

Въпреки възходящото придвижване, в отчета си МАЕ предизвестява за геополитически опасности и опасения по отношение на предлагането заради опцията за " възобновена неустойчивост на цените ".

Очаква се през 2024 година световното търсене на газ да нарасне с 2,5%, или със 100 милиарда куб. метра. От страна на предлагането се чака доставките на полутечен природен газ да набъбнат с 3,5%.

" Очакваме да забележим стабилен растеж на световното търсене на газ през тази година, защото цените паднаха до релативно управляеми равнища. Но скоростта, с която това ново търсене може да бъде посрещнато, ще бъде сериозна, най-много тъй като доставките са лимитирани и значителeн нов потенциал за полутечен природен газ ще бъде разполагаем едвам след 2024 година ", разяснява Кейсуке Садамори, шеф на енергийните пазари и сигурност на МАЕ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР