Търсенето им ще расте с двуцифрени темпове, най-малкото в следващите

...
Търсенето им ще расте с двуцифрени темпове, най-малкото в следващите
Коментари Харесай

Не отписвайте твърдите дискове, има още хляб в тях

Търсенето им ще пораства с двуцифрени темпове, най-малкото в идващите 10 години

Твърдите дискове не престават да оферират от ден на ден място за предпазване, на по-ниска цена (снимка: CC0 Public Domain)

Твърдите дискове, макар някои механически недостатъци и изоставането от SSD във значими за потребителите параметри, ще записват впечатляващ растеж на продажбите през идващите 10 години. Според специалисти от Future Market Insights (FMI), доставките на HDD ще порастват приблизително с 12% всяка година най-малко до 2033.

Анализаторите пресмятат, че международният пазар на твърди дискове ще доближи почти 127 милиарда $ до края на 2033 година Това е съвсем четири пъти повече от 36,5-те милиарда $ през 2022 година

Съгласно прогнозите на FMI, бързият напредък на пазара на твърди дискове ще стартира незабавно след внезапния спад в продължение на няколко тримесечия, заради обстоятелството, че потребителите, а неотдавна и бизнес сегментът, към този момент не желаят да съхраняват информация на HDD. Тзи устройства са в пъти по-бавни и ненадеждни от актуалните SSD дискове и към този момент ги превъзхождат единствено по потенциал.

А за дълготрайно предпазване на аварийни копия е по-изгодно да се употребяват магнитни ленти, които във връзка с потенциала са надалеч пред твърдите дискове.

Откъде идва оптимизмът

Въпреки цялостен набор от явни дефекти на твърдите дискове спрямо SSD и лентовите устройства, анализаторите на FMI са цялостни с оптимизъм за развиването на този пазар. 

Според тях, растежът на продажбите ще бъде повлиян от необятно публикуваната цифровизация, принуждавайки да вземем за пример компании и огромни предприятия да съхраняват все по-големи количества информация. А твърдите дискове към момента са по-евтини от SSD с аналогични размери за предпазване, което прави HDD по-добра покупка, макар че са по-бавни.

Вторият фактор е, че макар съществуването на единствено три производителя на твърди дискове (Seagate, WD и Toshiba), всеки от тях не стопира да влага в R&D и да създава дискове с по-голям потенциал. Таванът към момента не е доближат, с помощта на новите технологии за запис – физически няма място в корпуса на твърдия диск за десетки плочи, само че и трите компании са изцяло способни да усилят плътността на запис на всяка от съществуващите.

По този метод твърдите дискове остават на повърхността  – всякога те оферират повече и повече място за предпазване на по-ниска цена спрямо SSD.

Хакерите изиграха своята роля

Според анализаторите на FMI, значим фактор за растежа на известността и продажбите на твърди дискове ще бъде непрестанно възходящият мащаб и брой хакерски атаки по света. Компаниите и елементарните консуматори все по-често стават техни жертви, изключително на рансъмуер.

Компаниите започнаха да съхраняват цялата си скъпа информация на устройства, които не са свързани нито с локалната мрежа, нито с интернет, тъй че хакерите да могат да стигнат до нея единствено в случай че получат физически достъп до устройствата. И за такова предпазване най-често се избират твърди дискове, а не SSD или магнитни ленти.

Изборът на потребителите

Обикновените консуматори от дълго време са престанали да се интересуват от напредъка на твърдите дискове. Тези устройства са неустойчиви на рухване, шумни, тежки и вършат компютъра муден. Поради това, анализаторите на FMI не чакат растеж на продажбите в потребителския сегмент.
още по темата
Те залагат главно на твърдите дискове, предопределени за предпазване на корпоративни данни. Именно хранилищата за данни ще заемат по-голяма част от продажбите на HDD и това към този момент е явно – сега твърдите дискове в системите за предпазване заемат към 40% от общия световен пазар на твърди HDD.

Според прогнозите на FMI, растежът в продажбите на този вид дискове ще се мери годишно с двуцифрени цифри, само че анализаторите не прецизират какъв брой тъкмо. Спредът е доста огромен – от 10 до 99%. 

Докладът на специалистите също по този начин отбелязва, че освен твърдите дискове с огромен потенциал ще се продават добре, само че и назад – дискове, сравними с USB флаш памети и потенциала на паметта в актуалните флагмански смарт телефони. Става въпрос за 1-терабайтови твърди дискове, за които се твърди, че са доста търсени в този момент и ще останат такива и в бъдеще. Каква е повода за това, изключително на фона на бързото поевтиняване на 1-терабайтовите SSD, отчетът на FMI не прецизира.

Може би портативните HDD ще допринесат за възходящата известност на твърдите дискове с дребен потенциал. Сега такива устройства съставляват към една трета от общите продажби и FMI има вяра, че тяхната известност няма да избледнее през идващите години.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР