Търпението и любовта са формулата за дълъг и щастлив брак.

...
Търпението и любовта са формулата за дълъг и щастлив брак.
Коментари Харесай

Леля Пенка е герой! Тя е на 78 изкарва по две реколти картофи

Търпението и любовта са формулата за дълъг и благополучен брак. Съпрузите би трябвало да се почитат и поддържат, да си споделят и да вървят ръка за ръка. Ако единият сгреши, другият да елементарни. Това е философията за фамилния живот на Пенка Славчева от Прослав. Тя и брачният партньор Славчо цели 45 години делили дружно наслада и паники. През 2002 година той умрял. „ Двамата доста си споделяхме, всяка вечер си разказвахме по какъв начин ни е минал денят. Така си давахме мощ “, споделя 78-годишната жена в репортаж на " Марица ".

Пенка е родена е на 19 октомври 1939 година в село Панайот Хитово, област Търговище. Завършила гимназия в Омуртаг и почнала да учи в Института за учители в Плевен, само че не съумяла да приключи, защото се омъжила и се преместили в Прослав. Съпругът бил начален преподавател и незабавно почнал работа в локалното учебно заведение, а тя шест години изкарала в счетоводството на ТКЗС-то.

" През 1969-а Прослав стана квартал на Пловдив и откриха целодневна детска градина. Веднага се изместих там като хазаин и останах цели 25 години. През 1994-а се пенсионирах и в нашата къща направихме частен магазин за авточасти дружно с варненска компания. Там работех 7 години “, споделя Пенка. Жената се посветила по-късно на внуците си. Отгледала първо дребния Слави, а по-късно и Ива.

„ Не желаех синът и снахата да дават децата на ясли и ги гледах, до момента в който поотраснат. Сега и двамата са към този момент огромни. Той приключи Математическата
гимназия, беше първенец и го изпратиха на стаж в Англия, а сега е студент в Техническия университет и учи програмиране. Ива е ученичка в шести клас “, гордее се с внуците щастливата баба. Синът имал сервиз за коли, а снахата е зъболекарка и е разкрила частен кабинет. Пенка има и щерка, която работи във компания.

Цялата фамилия живее в огромна къща в Прослав. Възрастната жена признава, че без работа не може да седи и по тази причина се грижи за малко ранчо. Пролетта и лятото сади и копае зеленчуци - домати, краставици, чушки, зеле. Изкарва по две реколти картофи. Зимата е поела отговорност да пали камината и да върти семейството. Гледа, като се върнат децата и внуците, да има сготвена гозба.

„ Слави и Ива ми дефинират менюто за деня. Внукът харесва сарми, пълнени чушки, а внучката доста обича тиквеник. А за закуска и двамата обожават палачинки и мекички “, споделя бабата.

Като множеството пенсионери се увлича по турските сериали, само че пък не пропуща новините и разнообразни излъчвания през уикенда. Следи политиката и е удовлетворена, че по гледище на Патриотите минималната пенсия е станала 200 лв..

Любимото занятие е плетенето. Изплела е на всички от фамилията си блузи, фланели и елечета. „ Сега внучката желае да върша блузон, но споделих да пристигна двете да изберем преждата и ще го изплета. Навремето доста обичах
да бродирам. От майка ми съм наследила занаята, а тя беше огромна
майсторка на плетенето на една кука “, споделя Пенка.

Чете доста книги и вестници, само че заниманието е да взема решение кръстословици и да тренира паметта си. Любител е и на картините.

Всяка сряда с още три приятелки си имат традиция да се събират на кафе. В пенсионерския клуб са ги нарекли „ четирилистната детелина “, тъй като са неразделни и дружно вървят на екскурзии. Пенка е удовлетворена, че пенсионерите имат собствен живот в клуба - честват всички празници и рождени дни, а на хората, които имат кръгли годишнини, се купуват дарове.

Понякога дава житейски препоръки на внуците - да не лъжат, да не злоупотребяват с добрината на другите хора, да се почитат, да не клюкарстват.

Бодра и здрава на кафе и зеленчуци
Възрастната жена избира да похапва повече салати. Споделя, че подготвя постоянно задушени и варени зеленчуци. Сутрин щом стане, изпива билков чай с мед на гладно, по-късно си прави лека закуска и наложително пие по едно кафенце. „ Без него не мога. Забравя ли кафето, чувствам, че нещо не ми е наред. Като го пия, добивам подтик за работа, смее се старата жена.
Грубости и в забавачката! Накъде върви светът?
Възрастната жена се чуди какво се случва в детските градини и за какво има произшествия. „ По социалистическо време нямаше такива неща. Сега самите родители поставят подслушватели, даваха по малкия екран по какъв начин учителки се отнасят жестоко с децата. Ами насилието в учебно заведение сред деца? Защо е тази експанзия? Накъде върви светът? Навремето в нашата детска градина ходехме по екскурзии, събирахме се, празнувахме, личният състав беше 30 индивида, имаше по шест групи, само че такова нещо не се случваше “, споделя Пенка Славчева.
Любимата й рецепта
Хубавият тиквеник се подготвя по този начин: Една междинна тиква я деля на две елементи. Настъргвам я с ренде, посипвам с една чаена чаша захар и я оставям да се изцеди. Добавям стафиди, пакетче канела и орехи. Правя тиквеника с одрински кори. Разпределям количеството в тавата и намотавам корите. Отделям в една чаша вода, поставям по малко грис или галета.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР