Тържествената церемония се проведе днес пред Паметника на ловците, който

...
Тържествената церемония се проведе днес пред Паметника на ловците, който
Коментари Харесай

И в Румъния отбелязаха 3 март

Тържествената гала се организира през днешния ден пред Паметника на ловците, който е повдигнат в чест на хилядите румънски доброволци от региона, включили се към съветските войски и българските опълченци
Прочетете още
Националният празник на България бе маркиран и в румънският град Плоещ. Тържествената гала се организира през днешния ден пред Паметника на ловците, който е повдигнат в чест на хилядите румънски доброволци от региона, включили се към съветските войски и българските опълченци.

Събитието стартира с националните химни на България и Румъния и обща религиозна работа. Кирил Синев - новият български духовник в Румъния, прочете фрагмент от Светото Евангелие на Апостол Матей. Заедно с отец Петру Кристя - боен духовник, служител в Жандармерията на Прахова, той произнесе молитва за българските опълченци и румънските воини, паднали за вярата и нашето Освобождение.

“Плоещ е алегорично място. Тук от Букурещ е предислоцирана втора бригада от бойци егери (войници от специфични пеши или конни стрелкови полкове в някои армии - бел. ред.). Те, дружно с български доброволци, се включват в Освободителната война и вземат участие в борбите към Плевен и Гривица. Тази историческа истина и благодарност на българския народ към румънските воини би трябвало да се предава нататък ”, напомни посланикът на България в Румъния Радко Влайков.

Заместник-кметът на Плоещ Анка Попа благодари на дипломата за урока по история и препратките към предишното и акцентира, че двата народа имат общи жертви и общи полезности, по тази причина би трябвало да бъдат обединени от крайбрежията на Дунав. Всички помним, когато Плоещ е бил управителен от български мигранти от Сливен, означи и префектът на окръг Прахова Вирджил Нану.

В церемонията по поднасянето на венци и цветя пред паметника, издигнат преди 125 години, се включи и почетният консул на България в Тимишоара и народен представител от българското национално малцинство в румънския парламент Георги Наков.

В рамките на деня българската делегация посети Търговско-промишлената палата на Прахова.

Посланик Влайков изрази вяра и икономическите контакти сред България и Румъния да се задълбочат и броят на българските компании в района да се усили доста.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР