Тържествена церемония по повод 146-ата годишнина от Шипченската епопея ще

...
Тържествена церемония по повод 146-ата годишнина от Шипченската епопея ще
Коментари Харесай

Отбелязваме 146 години от Шипченската епопея

Тържествена гала във връзка 146-ата годишнина от Шипченската епопея ще се състои през днешния ден в подножието на Паметника на свободата на връх Свети Никола. В честването ще взе участие президентът Румен Радев, под чийто патронаж се отбелязва годишнината, оповестиха от прессекретариата на президента.

Програмата през днешния ден ще стартира в храма на Соколския манастир, където ще бъде отслужена панихида в памет на починалите в Шипченските боеве. Предвидени са туристически походи.

В 11:00 часа в подножието на връх Свети Никола президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили ще одобри строя на представителни роти от Националната гвардейска част, след което ще бъде отслужена заупокойна молитва. Държавният глава ще произнесе тържествено слово по случай годишнината и ще сервира венец пред Паметника на свободата в символ на респект към паметта на починалите за Освобождението на България.

По-късно денем ще бъде открита фотодокументалната галерия „ Свобода без граници “ в пространството до Паметника на свободата и ще бъдат изнесени възстановките „ Битката при Орлово гнездо “ и „ Възстановка дневно трети от боевете, разказан от Иван Вазов ”, а в подножието на върха се провежда презентация на националната акция на Министерството на защитата „ Бъди боец “.

Във връзка с честванията на връх Свети Никола от 7:00 до 15:00 часа през днешния ден е въведена краткотрайна организация на придвижването. Проходът „ Шипка “ ще бъде затворен за директно прекосяване, обезпечен е обходен маршрут. Ще бъдат пропускани единствено рейсове и коли с участници и посетители в събитието, както и проведеният междуградски авто превоз.

По мотив празника Паметникът на свободата през днешния ден ще работи с вход свободен и с удължено работно време до 19:00 часа, заяви за Българска телеграфна агенция шефът на Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа ”. Културният институт ще бъде отворен за гости след края на тържествената част към 12:00 часа.

Събитията, отдадени на годишнината от Шипченската епопея, не престават до 25 август. Националното честване се провежда от Областната администрация в Габрово със съдействието на Национален парк-музей „ Шипка-Бузлуджа “, община Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „ Априлов – Палаузов “ – Габрово, Художествена изложба „ Христо Цокев “, Държавен списък – Габрово.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР