Тарифите на тол таксите ще бъдат преработени и ще са

...
Тарифите на тол таксите ще бъдат преработени и ще са
Коментари Харесай

Тарифите за тол системата ще се преработят, третокласните пътища отпадат от таксуване

Тарифите на тол таксите ще бъдат модифицирани и ще са разнообразни съгласно класа на пътя – автомагистрала, първи или втори клас. Това се избистри като една от новите хрумвания по полемиката за въвеждането на тол системата на първото съвещание на Обществения съвещателен съвет за въвеждане на тол системата под управлението на заместник-регионалния министър Николай Нанков. В него участваха над 30 представители на институции и специалисти от браншови организации в транспортния и комерсиалния бранш.

По предлогение на превозвачите, третокласните пътища ще отпаднат от таксуването.

Таксите ще имат друга ставка и съгласно категориите на транспортните средства според от тонажа им, броя на осите и екологичния им клас. Логиката на тарифирането е който по-малко замърсява въздуха, тъй като е с по-висок екологичен клас, и по-малко износва пътната настилка, тъй като е по-лек, да заплаща по-малко.

Редуциране с близо 50 % на платените републикански пътища, понижаване на тол таксите за тежкотоварни транспортни средства над 3,5 тона и нулеви ставки за постоянните автобусни линии бяха още измежду обсъжданите тематики на съвещанието.

Предложението, което министерството постави на масата за договаряния е обсегът на платената републиканска пътна мрежа да е към 5900 км, близо 6000  автомагистрали, първи клас и отчасти втори клас пътища. Технически с електронната система ще бъдат покрити всичките 10 800 км пътища, както е заложено в заданието за построяването на инфраструктурата на системата – стационарните контролни точки с камери и датчици, построена по трасетата отвън обсега на таксуването с тол, няма да стои неизползвана. А ще е в помощ при премерване на натоварването на оси, извънгабаритните товари, както и за контролните цели на Пътна полиция, която ще има опция да наблюдава междинна скорост на придвижване и прочие, изясни Нанков.

Прогнозите, след редуцирането на обсега и размера на цените са за към 600 млн.лв. доходи от тол такси за първата година от въвеждането й. Заедно с постъпленията от над 250 млн.лв. от електронни винетки, общо годишният доход от електронната система за събиране на пътни такси се обрисува да е над 850 млн.лв.

Склонни сме да приемем предлагането на автобусните превозвачи от тол такса да се освободят постоянните линии, за които се заплаща билет, сподели пред публицисти Николай Нанков. И да има такси единствено за инцидентните и служебни автобусни транспорти, които по данни на сектора са към 50 на 100 от автобусните транспорти.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР