Търговско примирие, спонтанна покана за среща на корейската демилитаризирана зона,

...
Търговско примирие, спонтанна покана за среща на корейската демилитаризирана зона,
Коментари Харесай

Пет акцента от срещата на върха на Г-20 в Осака

Търговско помирение, спонтанна покана за среща на корейската демилитаризирана зона, лъх на броманс сред Доналд Тръмп и неговите другари Болсонаро, Путин и Мохамед бин Салман, сърдит френски президент поради климата и заключителна декларация, която никой не чете (освен журналистите).

Така Франс прес обобщава двудневната среща на върха на Г-20 в японския град Осака, завършила по-рано през днешния ден.

Като цяло организацията акцентира пет съществени момента.

Първият беше утринният туит американския президент Тръмп, в който той предложения севернокорейския водач Ким Чен-ун на спонтанна среща в демилитаризираната зона, разделяща двете корейски страни.

" Ако президентът Ким види това известие, бих могъл да се срещна с него на границата/на демилитаризираната зона просто да му стисна ръката и да му кажа добър ден?! " - по този начин изглеждаше утринният туит на Тръмп. После пред публицисти той описа, че това му е хрумнало сутринта и изрази подготвеност да стъпи на севернокорейска територия, казвайки, че " това няма да му сътвори никакъв проблем ".

По климатичния въпрос Г-20 се очерта като мощно разграничена конструкция. Това нервира френският президент Макрон, който сложи алена линия, която Франция няма да прекрачи. Той заплаши, че страната няма да подпише финалната декларация от срещата, в случай че в нея не се " пази упоритостта, обвързвана с климата ". Последваха дълги договаряния. Накрая се стигна до съглашение, сходно на това от предходните срещи на върха. От една страна 19 страни показват поддръжката си за Парижкото съглашение за климата, а от другата страна се открояват Съединени американски щати. До тази сделка се стигна, макар че някои нововъзникващи пазарни стопански системи бяха изкушени да преминат в американския лагер.

Третият акцент бе, че Съединени американски щати и Китай още веднъж са още веднъж на верния път. Това разгласи Тръмп, откакто заяви за помирение в комерсиалната война и възобновяване на договарянията сред двете страни, само че без да навлиза в детайлности. Освен това комерсиално помирение срещата на върха бе белязана и от сключването на огромното съглашение за свободна търговия сред Европейски Съюз и МЕРКОСУР (Бразилия, Аржентина, Парагвай и Уругвай). Това бе несъмнено като исторически миг от ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и бе отъждествено като обръщение към протекционисткото течение, вдъхновявано от Тръмп.

В Осака Тръмп направи същински взлом на любезности към водачи, считани за популистки или властнически. Той похвали невероятната работа на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, сподели хубави неща за бразилския президент Болсонаро, като го дефинира за специфичен човек и най-после се пошегува с Путин, казвайки му: " Никаква интервенция в изборите, президент " пред публицистите и сочейки го с пръст, като че ли, с цел да го смъмри.

Като пети акцент от срещата Франс прес изважда финалното официално съобщение от 12 страници, което е комбинация от изказвания за комерсиалните напрежения, за криптовалутите, за климатичните промени или за повече благоприятни условия и постове за дамите. По мотив документа Юнкер се пошегува, че той е написан на подобен отегчителен език, че никой не го чете. После добави, че ще употребява часовата разлика при пътуването назад от Осака, с цел да изчете документа и добави, че не е единственият, който ще подходи по този начин. В реалност официалното съобщение от Осака, доста сходно с това от срещата на Г-20 в Буенос Айрес, съдържа извънредно мъгляви формулировки, отразяващи разликите сред водачите, отбелязва Франс прес. Така че нещата са надалеч от 2008 година, когато се състоя първата среща на върха във формат Г-20, замислена като определяне на ново международно ръководство против финансовата рецесия. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР