Търговските банки в България са одобрили отсрочване на плащането по

...
Търговските банки в България са одобрили отсрочване на плащането по
Коментари Харесай

Банките отсрочиха 1/5 от всички бизнес кредити заради COVID-19

Търговските банки в България са одобрили отлагане на заплащането по 1/5 от общия размер на утвърдените бизнес заеми у нас, демонстрират данните на Българска народна банка към края на септември. Общата сума на утвърдените за отлагане бизнес заеми към края на септември е към този момент близо 7 милиарда лева, което съставлява тъкмо 20% от общия размер (34,8 милиарда лева.) на отпуснатите бизнес заеми у нас.

Данните сочат, че банките са одобрили над 90% от молбите за отлагане на отговорностите. Както е известно през април Българска народна банка вкара меморандум, с който даде опция бизнесът, който е потърпевш от ограниченията против COVID-19 да замрази своите заплащания към банките. Молби за пролонгация се одобряваха до края на септември, а вноските не се дължат до края на март 2021 година Данните сочат, че малко над 13 хиляди български компании са се възползвали от тази опция. Средната сума на всеки един утвърден за отлагане заем е над половин милион лв. – 530 хиляди лева

Домакинствата също имаха право на сходна пролонгация. От нея са се възползвали над 93 хиляди семейства, което прави 84% от всички кандидатствали. За тях общата сума е по-малка обаче – общо към 2 милиарда лева Това прави приблизително по към 22 хиляди лева на кредитополучател. Към края на септември салдото на потребителските заеми е  било 11,8 милиарда лева, а на жилищните – 11,6 милиарда лева Това значи, че по-малко от 9% от заемите за семействата са били отсрочени от банките.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР