Търговските банки у нас, макар и плавно, започнаха да увеличават

...
Търговските банки у нас, макар и плавно, започнаха да увеличават
Коментари Харесай

Хампарцумян: Ако купувате имот с ипотечен кредит, отложете

Търговските банки у нас, въпреки и гладко, започнаха да усилват лихвите по заемите. Засега единствено за юридически лица, само че съгласно анализатори, до края на годината и за хората, които имат заеми. Какво да вършат тези, които имат заеми или имат намерение да изтеглят сериозен заем?

Семейството на Дорина Динова от Русе преди няколко години патило ипотечен заем. За да го изплащат децата ѝ работят по 12 часа. Налага се и да пестят. Дорина e икономист и схваща нуждата от увеличение на лихвите, само че съгласно нея това би трябвало да е рационално.

" Знаех, че това ще се случи. Живееш с мисълта и концепцията, че няма да бъде толкоз доста, че ще можеш да ги покриваш. Дано да са рационални и нека в действителност да се преценяват с опциите на кредитоискателите, на получателите, тъй като в противоположен случай в един миг нещата не са хубави ", сподели Дорина Динова пред Българска национална телевизия.

От октомври Българска народна банка усили главния лихвен % с 0,5 пункта. Според специалисти това няма да е последното нарастване. В момента две банки са подхванали корекции в лихвите, към този момент единствено за юридически лица. Едната - с 0,11 пункта в лихвата по заеми за нови клиенти. Другата е нараснала лихвите по всички заеми, в това число и новоотпуснатите.

" Основната причина лихвите по заемите да се покачват е политиката на Европейската централна банка, свързани с повишение на главната рента ", сподели Десислава Николова, финансов анализатор.

Последните данни за инфлацията в еврозоната сочат, че тя е към 10%. Европейската централна банка е твърдо решена да предприеме колкото е нужно корекции в главната рента, което значи следващи нараствания.

И съгласно банкера Левон Хампарцумян лихвите по заемите у нас ще продължат да се подвигат, само че не внезапно. Въпросът е дали ще е търпимо за хората.

" Ако някой не е взел заем на ръба на опциите си ще, е търпимо. Разбира се, всеки си прави сметката по метода, по който обслужването на един заем да не му тежи прекомерно доста. Така че, в случай че някой е убеден в бъдещите си приходи и има наклонност те да порастват, той може да си направи сметката и да не бъде обезпокоен от това, че лихвата би тръгнала нагоре. "

Хампарцумян прикани фамилиите, които с ипотечен заем желаят да закупят жилище, да го отсрочат или да изчакат. Ако е доста наложително обаче, да работят.

" Разбира се, би трябвало да си обмислен нещата. Може би няма да е в най-престижния квартал, може би няма да е толкоз огромно колкото бих желали, а единствено това, което могат да си разрешат през днешния ден ", сподели Левон Хампарцумян.

Банкерът чака повдигането на лихвите както и страха от война и криза да охладят имотния пазар.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР