Търговията със стоки между САЩ и Китай достигна рекорден обем

...
Търговията със стоки между САЩ и Китай достигна рекорден обем
Коментари Харесай

Търговията между САЩ и Китай достигна рекордни нива

Търговията със артикули сред Съединени американски щати и Китай доближи рекорден размер през 2022 година. Това припомня, че както потребителите, по този начин и фирмите в двете най-големи стопански системи в света остават надълбоко свързани, въпреки политическите и икономическите разлики, написа Bloomberg.

Общата търговия със артикули сред двете страни се е нараснала до $690,6 милиарда през 2022-а, надхвърляйки върха, подложен през 2018 година, сочат данни на Министерството на търговията.
 Какъв ще е растежът на стопанските системи на Съединени американски щати, Китай и Япония през 2023 година
Какъв ще е растежът на трите най-големи стопански системи в света през 2023 година

Прогнозата на Организация на обединените нации

Годишният недостиг в търговията със артикули с Китай се усили с 8% до $382,9 милиарда, което е най-големият в историята след недостига от $419,4 милиарда през 2018 година.
 Снимка 556345
Източник:

Политика и бизнес

Задълбочаването на комерсиалните връзки сред двете мощни стопански системи рискува да бъде сложено под въпрос от задълбочаващото се разделяне сред Вашингтон и Пекин, разясняват политически анализатори.

Вашингтон продължава с проектите си за ограничение на достъпа на Китай до чувствителни полупроводникови технологии и се пробва да накара страните, които счита за свои съдружници, да създадат същото. Америка работи и за понижаване на зависимостта на Съединени американски щати от Китай във връзка с стоките, за сметка на пазара на Индия.

Независимо от това, цената на износа на артикули за Китай се изкачи до исторически най-много от $153,8 милиарда, а вносът се усили до $536,8 милиарда.
 Защо Amazon не оцеля в Китай
Защо Amazon не оцеля на пазар, който е оценен на $2 трилиона

Понякога да си сметовен колос не е задоволително

Конкуренти

Индустрията за произвеждане на чипове е главен източник на напрежение в търговията. Въпреки че Китай е най-големият производител на телефони и компютри, американските компании към момента управляват по-голямата част от технологията на чиповете.

През декември 2022 година Пекин заведе иск в Световната комерсиална организация, пробвайки се да анулира наложения от Съединени американски щати надзор върху износа, който цели да ограничи способността на азиатската страна да развива вътрешна полупроводникова индустрия и да оборудва армията си.

В момента двете страни търсят способи за по-добро ръководство на разликите, само че напъните за топене на двустранните връзки към днешна дата отново претърпяват срив.
 Китай влиза в AI конкуренцията - и то със поръчка за водачество
Китай влиза в AI конкуренцията - и то със поръчка за водачество

Чат ботът ERNIE се чака да направи дебюта си през март
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР