Търговията с руски диаманти се забави рязко от края на

...
Търговията с руски диаманти се забави рязко от края на
Коментари Харесай

Търговията с диаманти от Русия рязко намаля: Какви са причините?

Търговията с съветски диаманти се забави внезапно от края на май, защото фирмите за шлифоване на скъпоценните камъни дават отговор на търсенето на полирани диаманти от други източници. Това сподели самостоятелният анализатор на диамантената промишленост Пол Зимниски пред организация Rough&Polished, представен от interfax.

Например, от януари до март, съгласно индийското министерство на промишлеността и търговията, доставките на диаманти от Русия за тази страна са понижени с 45% до 718 000 карата.
 Как Русия възобнови износа на диаманти за Индия, заобикаляйки глобите
Как Русия възобнови износа на диаманти за Индия, заобикаляйки глобите

Страните се пробват да преминат към заплащания рупии-рубли

Това частично се дължи на компликацията при заплащането на съветски артикули в щатски долари, само че някои производители се двоумят да купуват, в случай че клиентите им категорично изискат артикули с не съветски генезис, изясни той.

Доставчиците са под напън от решението на огромни играчи в промишлеността като Signet Jewelers, LVMH (Tiffany) и Richemont, които дадоха обещание да не купуват новодобити съветски диаманти, счита специалистът.

Той счита, че поради събитията за съветската компания АЛРОСА би било целесъобразно да понижи производството, като в последна сметка създаде под плануваните за тази година 34 милиона карата.

Повишаване на цената на дребните диаманти

Санкциите против съветските диаманти и АЛРОСА доведоха до повишение на цените на дребните диаманти и камъни с съвсем бижутерско качество, които идваха на пазара основно от Руската федерация. Според изчисленията на Зимниски тези позиции са се повишили с 32% от края на януари доникъде на май, до момента в който междинната пазарна цена се поправя с 13% нагоре.

Относителната непоклатимост на цените на диамантите, в съпоставяне да вземем за пример с петрола или пшеницата, съгласно него се дължи на обстоятелството, че до февруари промишлеността беше изцяло снабдена с материал и неналичието на доставки, като се вземе поради сезонното мъртвило, към момента не е повлияло изцяло на цените.

Недостигът на дребни скъпоценни камъни в преработката и търговията на дребно ще стартира да се усеща с наближаването на втората половина на 2022 година, само че в случай че търсенето спадне доста заради макроикономическата обстановка, това отчасти ще изравни обстановката, счита анализаторът.

De Beers работи с цялостен потенциал, тъй че малко може да се направи за увеличение на доставките, сподели Зимниски.

Проследяване за генезис

Предвид актуалната обстановка, самодейността на De Beers за следене на диаманти, софтуерната платформа Tracr, ще бъде предпочитана, която съгласно компанията ще разреши следенето на диамантите " в огромен мащаб ", сподели той.
 Русия понижи 3 пъти износа на диаманти за Европа
Русия понижи 3 пъти износа на диаманти за Европа

Спадът в приходите на фирмите в огромна степен е обезщетен покачващите се цени

" Мисля, че това ще бъде главната история на промишлеността тази година. Диамантената промишленост работи по начинания за бистрота на веригата за доставки от няколко години, само че мисля, че глобите послужиха като катализатор за ускорение на всичко....Мисля, че сме на път. дружно с обичайните 4Cs (четирите съществени критерия за оценка на диамант) в множеството отчети за оценка на камъните, да има и колона за техния генезис ", заключи Зимниски.

Ситуацията в АЛРОСА

АЛРОСА поддържа първичната си прогноза за произвеждане тази година на 34-35 милиона карата, сподели пред кореспонденти в средата на юни Сергей Иванов, началник на компанията. Според резултатите от първото полугодие резултатите са в сходство с прогнозата, през второто полугодие не се планува понижение. Дори нископродуктивните активи, които АЛРОСА консервира или ограничи по време на пандемията, работят на цялостен потенциал, означи той.

По думите му остава огромният интерес към диамантите на компанията. Докато някои клиенти са напуснали, други запълват пазарната ниша по света на фона на зародилия дефицит, изясни Иванов.

Русия доставя към 30% от международните диаманти. В началото на март Съединени американски щати не разрешиха вноса на необработени и полирани диаманти от Русия, а през април АЛРОСА беше включена в листата на SDN. Индийските шлифовчици на диаманти, основни купувачи на съветски диаманти, започнаха да се отхвърлят от съветските камъни заради несигурността, подготвяйки се да заявяват произхода на всеки камък. Това пренасочват диамантите от Русия към пазарите на Китай, Югоизточна Азия или ОАЕ.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР