Тълкувание на казуса с двойното гражданство на Кирил Петков даде

...
Тълкувание на казуса с двойното гражданство на Кирил Петков даде
Коментари Харесай

Проф. Даниел Вълчев с разкритие за Кирил Петков

Тълкувание на проблема с двойното поданство на Кирил Петков даде деканът на Юридическия факултет в Софийския университет проф. Даниел Вълчев.

Производството по проблема с двойното поданство на Кирил Петков би трябвало да продължи, сподели той в интервюза Нова тв.

„ След решение номер 3 на Конституционен съд от предходната година, излиза наяве, че когато един декрет на президента бъде разгласен за противоконституционен, тази противоконституционност го визира не отсега нататък, а се връща обратно, от момента на неговото издаване. Правен интерес още има. Ако бъде разгласен за противоконституционен указът на президента, въпреки и отчасти – в частта за назначението на това лице, това значи, че той в никакъв случай не е бил министър ”, съобщи още Вълчев. 

Уточнявайки, че не е виждал документите, а единствено оповестеното в медиите, Вълчев изясни, че от това, което е видял излиза наяве, че до 20 август Петков е бил и канадски жител.

Ако Конституционен съд разгласи указа на президента за отчасти противоконституционен, това няма да засегне непосредствено издадените от Петков като министър актове.

„ При състояние, че в никакъв случай не е бил министър, в случай че бъде постановено такова решение, това значи, че разнообразни лица може да желаят да нападат неговите актове ”, изясни Вълчев.

Той обаче позволява, че тези актове ще бъдат „ санирани ” от сегашния министър.

„ Президентът Радев по всяка възможност не е знаел за това. Не позволявам, че български президент може да подпише декрет, очевидно противоконституционен, в случай че е знаел за това. Най-вероятно претендентът е подписал декларация с погрешно наличие и той се е предоверил ”, разяснява Вълчев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР