Талибаните забраниха на жените в Афганистан да напускат страната, за

...
Талибаните забраниха на жените в Афганистан да напускат страната, за
Коментари Харесай

Талибаните забраниха на жените в Афганистан да напускат страната, за да учат в Дубай

Талибаните не разрешиха на дамите в Афганистан да напущат страната, с цел да учат в Дубай.

" След като талибаните затвориха университетите за дамите, единствената ми вяра бе да получа стипендия, която да ми помогне да изучавам в чужбина ", сподели 20-годишната Наткай от Афганистан, представена от Би Би Си.

Taliban stop female Afghan students leaving country to study in Dubai

Името на Наткай е заменено от съображения за сигурност.

Талибаните настойчиво репресират дамите, които се осмеляват да им се опълчват. Наткай споделя, че е траяла да учи, макар че шансът да учи в университет в страната е най-малък. 

Малко по-късно тя получава стипендия от емирския предприемач милиардер Шеих Калаф Ахмад ал Хабтор, с която да учи в университета в Дубай в ОАЕ. Би Би Си научи, че общо 100 дами от Афганистан са съумели да получат сходни стипендии, осведоми Българска телеграфна агенция. 

На 23 юли Наткай се сбогува със фамилията си и се насочва към летището. 

Скоро обаче очакванията ѝ биват попарени.

Забрана за пътешестване

Наткай е едно от минимум 60 девойки, които са върнати от летището. Снимки, до които Би Би Си има достъп, демонстрират млади девойки с черни забрадки, които шокирани и обезверени стоят до багажа си.

Талибаните постановиха възбрана за дами, които пътуват независимо, и им разрешават да отидат в друга страна единствено в случай че са със съпрузите си или други близки родственици мъже.

Дори това обаче не било задоволително.

" Три девойки, които имаха придружители, бяха в самолета ", споделя Наткай. " Служители на министерство на добродетелта и битката с пороците ги смъкнаха от самолета ", добави тя.

Университетът в Дубай и емирският предприемач потвърдиха, че девойките са били спрени на летището. Милиардерът разгласява видеообръщение на британски език в плтаформата " Екс " (бившия Туитър). В него той насочва рецензии към талибанските управляващи и споделя, че съгласно исляма мъжете и дамите са равни.

Във видеото се чува и гласът на афганистанско момиче, спряно на летището. 

" В момента сме на летището, само че за жалост държавното управление не ни разрешава да заминем за Дубай ", споделя младата афганистанка.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР