Талибаните разпоредиха на продавачите на облекло в Херат, Западен Афганистан,

...
Талибаните разпоредиха на продавачите на облекло в Херат, Западен Афганистан,
Коментари Харесай

ВИДЕО Талибаните с нова приумица - заповядаха манекените по магазините да са без глави

Талибаните разпоредиха на продавачите на облекло в Херат, Западен Афганистан , да махнат главите на манекените, които влизат в несъгласие със строгото пояснение на ислямския закон от радикалното придвижване, съобщи Франс прес.



Агенцията отбелязва, че това напътствие е последната към този момент от поредност ограничения, с които талибани те се пробват да наложат в страната своята строга интерпретация на исляма, ограничавайки публичните свободи, изключително тези на дамите и девойките.

" Поискахме от търговците да отрежат главите на манекените, тъй като това е обратно на шериата ", удостовери през днешния ден за Агенция Франс Прес Азиз Рахман, началник на ръководството за поощряване на добродетелта и попречване на порока в Херат - третия по величина град в страната, с близо 600 000 поданици.

" Ако те се задоволят единствено да покрият главата или скрият (целия) манекен, ангелът на Аллах няма да влезе в магазина или в дома им, с цел да ги благослови ", изясни той, като добави, че продавачите на облекла дали обещание да изпълнят настояването.

От през вчерашния ден в обществените мрежи се популяризира всеобщо видеозапис, на който мъже режат с трион главите на пластмасови манекени, изобразяващи дами.

До момента талибани те не са издали общонационална инструкция по отношение на манекените, при все това ислямският закон в тяхна интерпретация не разрешава изображенията на човешки тела.

По време на първото си ръководство в Афганистан през 90-те години на предишния век талибани те шокираха света, като унищожиха две скулптури на Буда.

Откакто се върнаха на власт, радикалите, които търсят самопризнание от интернационалната общественост и биха желали страната още веднъж да получава жизненоважната за нея интернационална помощ, се показват, че са станали по-умерени. Ислямистите обаче постановиха редица ограничавания, засягащи изключително дамите и девойките, отбелязва Франс прес.

Жените, пътуващи на дълги дистанции, към този момент би трябвало да бъдат придружавани от родственик мъж, а водачите на таксита не трябва да качват в колите си дами, неспазващи ислямския метод на обличане. Талибанските управляващи също така все по-често конфискуват алкохол и са забранили музиката.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР