Талибаните превзеха още една столица на афганистанска провинция, съобщиха днес

...
Талибаните превзеха още една столица на афганистанска провинция, съобщиха днес
Коментари Харесай

Талибаните превзеха втора провинциална столица за два дни

Талибаните превзеха още една столица на афганистанска провинция, оповестиха през днешния ден източници от локалните управляващи, предадоха международните организации.
Още по тематиката
Бунтовниците са открили надзор върху основни здания в Шеберган, основния град на северната провинция Джаузджан, съобщи ДПА. Талибаните владеят резиденцията на губернатора, полицейското ръководство и централния затвор в града. Кадри в обществените мрежи демонстрираха по какъв начин пандизчиите бягат от пандиза благодарение на талибански бойци.

Говорителят на афганистанското министерство на защитата съобщи пред BBC, че държавните сили към момента са в града и ще си върнат превзетите от талибаните здания скоро.

След провалянето в петък на бранителите на Зарандж, основен град на северозападната провинция Нимроз, Шеберган е втората провинциална столица, която пада в ръцете на талибаните, откогато Съединени американски щати и съдружниците им започнаха да изтеглят бойните си елементи от Афганистан.

Смята се, че това е огромен удар по силите за сигурност, като борбите бушуват в цялата страна. Има известия и за тежки боеве в Кундуз на север и Лашкар Гах на юг.

Правителствените сили към момента държат някои квартали в Шеберган, както и летището и армейската казарма, показва ДПА. Афганистанските държавни " сили и хората от администрацията избягаха в посока летището ", съобщи обаче пред Франс прес Кадер Малиа, вицегубернатор на провинция Джаузджан. Тревогата в Кабул пораства след рухването на втора провинциална столица, отбелязва организацията.

Според поискал анонимност публицист от Шеберган сраженията са почнали към 4 часа локално време с " изстрели и детонации ", а към пладне държавните сили са отстъпили. " Талибаните към този момент са на всички места със знамената си (...) улиците са пусти и не смеем да излизаме на открито ", описа той.

Провинция Джаузджан е крепостта на маршал Абдул Рашид Достум, авторитетен пълководец на узбекската милиция в страната, прочут с непостоянната преданост и жестокостта си.

 Американската войска подхвана талибаните с въздушни удари Виж още

Ако Шеберган остане в ръцете на талибаните, това ще е нов неприятен поврат за държавното управление, отправило наскоро апел към някогашните локални военни вождове да се включат в съпротивата против бунтовниците, прибавя Агенция Франс Прес.

Съветник на маршал Достум удостовери рухването на Шеберган.

" Силите за сигурност и администрацията се отдръпнаха в зона, ситуирана на двайсетина километра от града. Те към този момент се бяха подготвили, по-специално като откараха там задоволително боеприпаси, с цел да се бранят при офанзива на талибаните ", посочи той.

Хора от милициите не престават да се бият с талибаните на подстъпите към града, увери в това време Ехсан Ниро, представител на маршал Достум.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР