Талибаните превзеха афганистанския град Лашкар Гах, столица на провинция Хелманд,

...
Талибаните превзеха афганистанския град Лашкар Гах, столица на провинция Хелманд,
Коментари Харесай

Талибаните превземат още градове в Афганистан

Талибаните превзеха афганистанския град Лашкар Гах, столица на провинция Хелманд, съобщи Франс прес.
Бунтовниците са разрешили на армията, както и на политическите и административни представители на държавното управление да изоставен града, оповестява източник от силите за сигурност.
"Лашкар Гах беше евакуиран. Те взеха решение да сключат 48-часово преустановяване на огъня, с цел да може да се изтеглят " армията и цивилните представители, съгласно източника, заемащ висок пост в силите за сигурност. Малко по-рано талибаните оповестиха, че са завладяли града.
Талибаните са завладяли и втория по величина град в страната Кандахар, столица на едноименната провинция, съобщи ДПА, като се базира на информация от афганистански депутати.
Всички държавни сили са напуснали основните здания и са потърсили леговище при 205-и корпус на афганистанската войска, оповестяват депутатите от провинция Кандахар Гюл Ахмад Камин и Ариф Ноорзай.
Боевете за Кандахар продължиха над 3 седмици преди евакуацията, акцентира Камин.
Бързото завладяване на огромни градове от талибанските сили демонстрира, че хората приветстват групата, съобщи представител на талибаните, представен от Ройтерс.
Талибаните няма да затворят вратата и пред политическо решение, добави той.
Представители на Съединени американски щати, Китай, Русия и други страни приканиха за незабавно ускорение на мирния развой и за преустановяване на нападенията против огромни градове и столици на афганистански провинции. В взаимното изказване след края на извършените в Катар договаряния за Афганистан те предизвестиха, че няма да признаят държавно управление на страната, наложено посредством военна мощ. Освен това те дадоха обещание да дават помощ за възобновяване на страната след достигането на "жизнеспособно " политическо решение.
В договарянията в Доха с изключение на представители на талибаните, международни сили и държавното управление в Кабул, участваше и представител на Пакистан.
Талибаните са завладяли 12 от общо 34 столици на афганистански провинции, в това число Херат, третият по величина град в страната, отбелязва ДПА.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР