Талибаните предупредиха, че са готови да отвърнат, след като беше

...
Талибаните предупредиха, че са готови да отвърнат, след като беше
Коментари Харесай

Талибаните готови да отвърнат, ако Кабул посмее да нападне

Талибаните предизвестиха, че са подготвени да отвърнат, откакто беше подредено на афганистанските сили да възобновят ударите в отговор на поредност от смъртоносни офанзиви, които още повече сложиха под въпрос мирния развой, осведоми Агенция Франс Прес.

Вчера беше осъществена офанзива в родилен дом в Кабул , при която починаха 14 души, в това число новородени и медицински сестри. Също по този начин беше осъществено нахлуване на заравяне в източната част на страната, при което пък починаха 24 души.
 Десетки починали при атентати на заравяне и болница в Афганистан Обновена
Десетки починали при атентати на заравяне и болница в Афганистан

13 души, в това число две бебета, са убити при офанзивата в болничното заведение

Президентът Ашраф Гани упрекна за двете набези талибаните и ДАЕШ ( " Ислямска страна " ). Той подреди афганистанските бойци да възобновят интервенциите си против врага.

Но талибаните, които отхвърлят да са виновни за нападенията през вчерашния ден, предизвестиха, че са " изцяло готови " да отвърнат на всеки удар на афганистанските сили . Те подчертаха, че от този миг отговорността за в допълнение ескалиране на насилието и последствията напълно ще лежат на раменете на администрацията в Кабул.
 Афганистан задържа районен водач на ДАЕШ
Афганистан задържа районен водач на ДАЕШ

Зия ул-Хак, прочут още като шейх Омар Хорасани

По-рано Гани даде обещание да реагира на набези на талибаните отбранително, с цел да покаже благосклонност преди възможни мирни договаряния.

През февруари Съединени американски щати и талибаните подписаха значимо съглашение . Оттогава талибаните като цяло се въздържат от огромни набези в Кабул и други градове. Но постоянно организират офанзиви против афганистанските сили в няколко провинции. Те обаче упрекват ДАЕШ и разследващи звена към държавното управление за последните офанзиви.

ДАЕШ пое отговорност за самоубийствената офанзива на погребението , само че не и за офанзивата в болничното заведение.

Топ представители на Съединени американски щати, в това число и държавният секретар Майк Помпео, който акцентира, че талибаните отхвърлят да са виновни за офанзивите във вторник, приканиха афганистанското държавно управление и екстремистката група да подсигуряват триумф на мирния развой.

" Талибаните и афганистанското държавно управление би трябвало да си сътрудничат за изправяне на причинителите пред правораздаването ", се споделя в известие на Помпео.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР