Талибаните не трябва да позволяват на Афганистан отново да се

...
Талибаните не трябва да позволяват на Афганистан отново да се
Коментари Харесай

НАТО ще удари, ако талибаните приемат терористи

Талибаните не би трябвало да разрешават на Афганистан още веднъж да се трансформира в място за размножаване на тероризма , съобщи НАТО във вторник, предупреждавайки, че алиансът има военната мощност да нанася удари по всяка терористична група от разстояние , оповестява " Ройтерс ".

" Тези, които в този момент вземат властта, носят отговорността да подсигуряват, че интернационалните терористи няма да си върнат позициите ", сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред кореспонденти на първата си конференция след рухването на Кабул на талибаните.

" Имаме опциите да нанасяме удари по терористични групи от разстояние, в случай че забележим, че терористичните групи още веднъж се пробват да се открият и възнамеряват, провеждат офанзиви против съдружниците от НАТО и техните страни ", добави той.
 Талибаните пускат единствено чужденци до летището в Кабул
Талибаните пускат единствено чужденци до летището в Кабул

Твърдят, че ще зачитат различните раси и религии, дават на дамите всички права по шариата и не разрешават всевъзможни опиати

В Брюксел една афганистанска журналистка със сълзи на очи попита Столтенберг какво ще направи Западът за всички уязвими в нейната страна, ръководителят на НАТО наподобява очевидно разчувствуван.

Столтенберг прикани талибаните да улеснят напускането на всички, които желаят да изоставен страната и сподели, че западните съдружници са се съгласили да изпратят повече самолети за евакуация в Кабул.

В същото време той изрази, обвинявайки го за .

" Част от афганистанските сили за сигурност се биеха самоуверено ", сподели Столтенберг. " Но те не съумяха да защитят страната, тъй като в последна сметка афганистанското политическо управление не съумя да се опълчи на талибаните и да реализира мирното решение, което обезверено желаеха афганистанците. "

Столтенберг сподели, че Алиансът ще " научи доста уроци " от обстановката в Афганистан и когато завърши евакуацията на своя личен състав. " НАТО би трябвало да направи заключения от многото уроци по Афганистан. Ще създадем това, когато евакуацията завърши "

Столтенберг съобщи, че евакуацията на задграничен и локален личен състав остава приоритет на НАТО в Афганистан, а алиансът ще продължи да експлоатира летището в Кабул.

" Приоритетът на НАТО в този момент е да обезпечи безвредното овакантяване на личния състав от алианса и страните сътрудници, както и афганистанците, които ни помогнаха . НАТО работи 24 часа в денонощието, с цел да продължи да поддържа летището в Кабул ".

Столтенберг акцентира, че към 800 цивилни чиновници от страните от НАТО остават на летището в Кабул, с цел да обезпечат безпроблемната му работа. Летището се охранява от военните на Съединени американски щати, Англия, Турция , а на негова територия има и военна болница . " Страните от НАТО не престават да изпращат самолети за евакуация. НАТО провежда въздушен мост с Кабул за тази цел ", сподели той

Той също по този начин прикани талибаните да подсигуряват мирното предаване на властта на държавното управление по национално единодушие и да подсигуряват зачитането на главните права на афганистанските жители . Според него в противоположен случай новите управляващи на Афганистан са застрашени от " интернационална изолираност ".
 Чешкият президент: Провалът на НАТО в Афганистан слага под въпрос легитимността му
Чешкият президент: Провалът на НАТО в Афганистан слага под въпрос легитимността му

Земан прикани Чехия да се концентрира върху националната си защита, а не да губи пари за алианса
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР