Талибаните, които взеха властта в Афганистан през август миналата година,

...
Талибаните, които взеха властта в Афганистан през август миналата година,
Коментари Харесай

Санкции принудиха тв водещите в Афганистан да покриват лицата си в ефир

Талибаните, които взеха властта в Афганистан през август предходната година, обявиха в неделя, че са почнали да постановат спазването на наредба, изискваща всички дами, които водят телевизионни излъчвания, да си покриват лицето, до момента в който са в ефир, съобщи АП.

Заповедта беше оповестена в четвъртък, само че в началото единствено няколко медии се съобразиха с нея. Днес обаче множеството телевизионни водещи дами се появиха на екран с покрито лице, откакто министерството на добродетелта стартира да постанова спазването ѝ.

Тази политика е " дефинитивна и не предстои на разискване ", сподели сбито министерството на информацията и културата.

По време на предходното си ръководство в Афганистан сред 1996 и 2001 година талибаните постановиха непоносими ограничавания на дамите, като желаеха от тях да носят бурка, покриваща цялото тяло, и им лишиха достъпа до публичен живот и обучение, отбелязва АП.

След като ислямисткото придвижване още веднъж взе властта, в началото изглеждаше, че ненапълно е смекчило позициите си, защото не разгласи никакви правила за облеклото на дамите. През последните седмици талибаните обаче направиха внезапен и корав завой, с което трансформира в действителност най-големите страхове на правозащитниците. Това в допълнение усложни взаимоотношението на режима в Кабул с интернационалната общественост, която се отнася с съмнение към него, отбелязва още АП, представена от Българска телеграфна агенция.

По-рано този месец талибаните подредиха всички дами да носят на обществените места облекло, което да покрива цялото им тяло по този начин, че да се виждат единствено очите им. В заповедта се споделя, че дамите може да излизат от вкъщи си единствено при нужда и че техните родственици от мъжки пол ще бъдат наказвани при положение на нарушавания, в това число със затвор.

Освен това талибанските управляващи не разрешиха на девойките да вървят на учебно заведение след шести клас, с което нарушиха първичното си заричане, че девойки на всякаква възраст ще имат достъп до обучение, показва АП.

Експлозия отекна в това време в неделя в Кабул покрай зала, където се провеждала гала в наличието на високопоставени талибани, съобщи ДПА, като се базира на полицията в афганистанската столица.

Лидери на ислямисткото придвижване, в това число министри, се били събрали, с цел да почетат паметта на починалия му началник Ахтар Мохамад Мансур, който бе погубен при американски въздушен удар с дрон през 2016 година

Няколко антиталибански фракции, както и джихадистката формация " Ислямска страна ", са дейни в Афганистан, отбелязва ДПА.

При гърмежа са били ранени минимум трима души, заяви афганистанската организация Хама прес, представена от ТАСС.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР