Талибаните днес поеха пълен контрол над международното летище в Кабул.

...
Талибаните днес поеха пълен контрол над международното летище в Кабул.
Коментари Харесай

Край! Талибаните владеят изцяло летището в Кабул, най-дългата война на САЩ официално свърши

Талибаните през днешния ден поеха цялостен надзор над интернационалното летище в Кабул. Това се случи, откакто и последният US аероплан се издигна от пистата, символизирайки края на най-продължителната война, която Щатите бяха поели.

Американските оставиха след себе си към този момент умерено летище и доста афганистанци към него, които още се надяват да избягат от ръководството на талибаните.

Автомобили кръстосваха тази заран единствената писта на летището. Преди зазоряване тежко въоръжени талибански бойци огледаха хангарите във военната част на летището и седемте хеликоптера СН-46, които Държавният департамент на Съединени американски щати употребява за евакуацията, преди да ги извади от строя.

След като рано сутринта стреляха триумфално във въздуха, по-късно талибански охранители поеха дежурството си и държаха настрани любопитни, както и хора, които още се надяват да се качат на полет за чужбина.

Рано тази заран представителят на политическото бюро на талибаните в Катар Мохамад Наем разгласява онлайн видео, в което възхвали поемането на контрола на летището от придвижването.

" С Божията помощ всички окупатори напуснаха дефинитивно нашата страна. Тази победа ни беше дадена от Бог. Тя е плод на 20 години саможертви на муджахидините и техните водачи. Мнозина муджахидини пожертваха живота си “, уточни Наем и поздрави бойците на придвижването.

Поражението на американците, които напуснаха Афганистан тази нощ след 20 години наличие, е " урок " за други нашественици и за целия свят, съобщи основният представител на талибаните Забиула Муджахид, представен от „ Франс прес “.

Муджахид сподели още, че талибаните биха желали да поддържат положителни връзки със Съединени американски щати, съобщи ТАСС. Същевременно той акцентира, че " Съединени американски щати бяха победени и не реализираха задачите си ".

Междувременно водачът на силите за национална опозиция от северната афганистанска провинция Панджшир Ахмад Масуд настоя талибаните да извършат децентрализация на властта и да дават равни права и свободи на всички афганистанци като условия за политическо споразумяване на обстановката в страната, съобщи ТАСС.

„ Ако това не се случи, съпротивата ще продължи, до момента в който не бъдат реализирани правдивост, тъждество и независимост “, сподели Масуд в оповестено този вторник изявление за списание " Форин полиси ".

По думите му разгарящият се още веднъж спор в Афганистан не би трябвало да бъде именуван революция, тъй като талибаните са подкрепяни от многочислени външни сили, които се месят във вътрешните работи на Афганистан.

Масуд обаче посочи, че той не получава никаква поддръжка извън.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР