Талантлив художник заличава с рисунките си стотици свастики и фашистки

...
Талантлив художник заличава с рисунките си стотици свастики и фашистки
Коментари Харесай

Художник заличава свастики по стените на Верона с рисунки на храна


Талантлив художник заличава с рисунките си стотици свастики и фашистки знаци, надраскани по стените на италианския град Верона.

Увековечен в пиесите на Шекспир, градът притегля хиляди туристи с местата на Ромео и Жулиета и тяхната история за безконечната и невъзможна обич.

Днес обаче Верона се дефинира и като „ черния град “ в Италия. Историците описват по какъв начин в края на Втората международна война към езерото Гарда Хитлер основава Италианската обществена република, а неин глава е бил Мусолини.



Крайната десница продължава да се клонира и през днешния ден, а удостоверение са стотиците свастики и фашистки знаци по стените на Верона.



„ Бабите и дядовците на доста от моите другари са били фашисти и не е необичайно да видиш бюст на Мусолини в къщите на хората. Фашизмът във Верона и нейната провинция е камшик и за жалост посланието и знаците не престават да се постановат измежду новите генерации “, споделя художникът Пиеро Паоло Спинацѐ.



Спинацѐ стартира да заличава знаците на омразата с рисунки на типични италиански храни преди 15 години на смешка. Избира храната, защото е нещо, което всички обичат, а за италианците е и просвета. Така се ражда Чибо. Мисията му е да победи злото посредством изкуство.

„ Храната сплотява света. Преди всяка моя рисунка аз проучвам в елементи рецептите, произхода на съставките и се стремя да бъде постоянно нещо типично от традициите на мястото и хората “, споделя той.



Всичко стартира с един вюрстел, а през днешния ден стените на Верона са галерията на актьора. Рисунки на моцарела, паста и типични италиански храни провокират усмивки в минувачите.

„ След като започнах да ги затрупвам с моите рисунки, локалните хора си дадоха сметка с какъв брой ненавист сме заобиколени. Радвам се, че съумях да предизвикам публичен разговор и по този начин моето изкуство се трансформира в гражданско противопоставяне на фашизма “, споделя Чибо.



Докато работи върху новите си апетитни рисунки, Пиер Паоло се надява да среща от ден на ден актьори като него - актьори, които задават въпроси.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР