Tакса за пренос и внос на руски природен газ през

...
Tакса за пренос и внос на руски природен газ през
Коментари Харесай

Предпоследно: такса за внос и пренос на руски газ през България няма да има


Tакса за транспорт и импорт на съветски природен газ през България на този стадий няма да има. Това удостовери съпредседателят на “Продължаваме промяната-Демократична България ” Кирил Петков в коридорите на Народното събрание, до момента в който в пленарната зала се организира изключително съвещание за бюджета за 2024 година

Петков напомни, че Българият пт седмици работи с Европейската комисия за правене на повсеместен механизъм за тази такса и когато той бъде подготвен, тогава ще бъде прибавен.

“Тази такса не би трябвало да бъде едностранна от страна на България. Трябва да се работи с Европейска комисия, тъй че дружно с всички европейски страни този вид такси могат да бъдат наложени по метод, по който действително да имат резултат и върху стопанската система на Руската федерация, ” изясни Петков.

Решението за въвеждане на сходна такса беше признато от Народното събрание през октомври, а претекстовете бяха - реализиране на повече доходи в бюджета. Срещу него обаче се оповестиха Унгария, която подаде тъжба в Брюксел, и Сърбия.

Според водача н ГЕРБ Бойко Борисов с днешното решение ще бъдат непокътнати както добросъседските връзки, по този начин и тези с европейските ни сътрудници.

" Тъй като сме много, много близо до Шенген и всевъзможни разновидности по някакъв метод това да ни спъне в последния миг, като да вземем за пример тази такса, с сътрудниците взехме решение по този начин да подходим - да използван верния така наречен европейски метод. Това ще успокои във всички случаи страните след нас и добросъседството, което постоянно е било в нашите съществени преимущества, ще продължи да бъде такова ", съобщи Борисов.

" Обсъдихме го с сътрудниците, поддържаме го, за момента ще я спрем тази такса. Това, което видях от сътрудниците, ние ще го подкрепим, с цел да дискутираме с Европейската комисия ", разяснява и ръководителят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Докато в пленарната зала продължава да текат дебатите по бюджета за идната година, в коридорите Кирил Петков сподели още, че договорка за възможната покупка на " Лукойл " ще бъде финализирана с утвърждението на Народното събрание, с цел да бъде взето транспарантно решение и да се избегнат спекулациите, че зад такава договорка стоят подмолни ползи.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР