Такова мнение изрази пред novini.bg председателят на Асоциация Активни потребители

...
Такова мнение изрази пред novini.bg председателят на Асоциация Активни потребители
Коментари Харесай

В България цените на храните са високи, защото се произвежда все по-малко

Такова мнение изрази пред novini.bg ръководителят на Асоциация „ Активни консуматори ” у нас Богомил Николов. Потърсих го във връзка паниката и жалбите на доста българи, че цените на храните и услугите към този момент им стават непостижими, поради размера на приходите им. За хората това е най-важният проблем в оцеляването им. От Национален статистически институт изследваха, че близо 80 на 100 едвам покриват месечните си разноски и от ден на ден теглят заеми по тази причина.



Големите стопански системи в Европа към този момент са в криза, у нас обстановката е такава, че има действителна заплаха напълно скоро да влезем в рецесия. В тези условия е учудващо, че се следи „ манифестация на празнични ” лихви с обещания, че били доста по-ниски от тези в еврозоната и апели към хората да вземат заеми. Това е доста рисково и аз желая да предупредя всички да внимават.

Много е рисково да борим високите цени с заеми.

Позицията на нашата асоциация е, че у нас изначално погрешно се преглежда тематиката за скъпите храни и услуги и дребните заплати и пенсии на множеството българи. Това не е стопански, а обществен проблем. Важно е да се наблюдава кои тъкмо обществени групи с кои цени имат проблеми. Комисия за защита на конкуренцията би трябвало пък да наблюдава дали няма нарушавания в съответното икономическо законодателство. Не бива икономическото министерство и държавното управление в целокупност да се чудят по какъв начин да усъвършенстват цените. Това е връщане обратно във времето, където към този момент сме били.

В огромна част от европейските страни, в които имаше понижение на цените, в действителност

имат обществена стратегия, която включва непосредствено разпределяне на храни, на пакети с помощи за обществено слабите хора.

У нас какво стана? Икономическото министерство разгласи, че ще прави описи с по-евтини храни, а Комисия за защита на конкуренцията отвърна, че това нарушава конкуренцията на пазара.



Дългосрочна политика, с цел да няма такива проблеми с цените на питателните артикули, е да имаме повече произвеждане. С изключение на зърното, всички други браншове в селското стопанство са с намаляващо произвеждане – зеленчуци, плодове, млекодобив и така нататък.Сърдят се, че млечните артикули се вършат със вносно изсъхнало мляко! Ами то в България към този момент съвсем няма крави…

За да има положителни цени, би трябвало да има засищане на пазара, да има доста предложение.

Но никой не подхваща даже тази сложна тематика. Търсят се единствено лесни изходи, които обаче след това ще ни излязат през носовете, както споделя народът.

Ако се направи закон за надценките, огромните печеливши ще са комерсиалните вериги, нищо че законът сякаш ще е ориентиран против тях. Защото те могат да си разрешат да работят на дребни надценки, само че дребните търговски обекти не могат и за 1-2 години ще бъдат унищожени.

В България ние не успяхме да развием стоковите тържища и борсите за селскостопанските артикули. Навсякъде в развитите страни ги има и това е най-хубавият метод за развиването на търговията. На тези тържища производителите оферират, а търговците наддават за продукцията им. А у нас се върти страшна далавера от всякакви прекупвачи, тъмни неразбираеми субекти и резултатът е изтъкнат за всички.

От година на година България създава все по-малко и това е голям проблем, по тази причина цените порастват.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР