Такава вкусотия не бяхме опитвали досега. И докато за приготвянето

...
Такава вкусотия не бяхме опитвали досега. И докато за приготвянето
Коментари Харесай

Телешка глава в шкембе

Такава вкусотия не бяхме опитвали до момента. И до момента в който за приготвянето ѝ се изисква мурафет, то за изяждането е нужна единствено добра компания и копнеж!

Необходими Продукти

● телешко месо - 1 глава
● шкембе - 1 телешко
● сол
● черен пипер
● червен пипер
● лук - 1 кг
● моркови - 3/4 кг
● лой - 3/4 ч.ч. + 1/2 ч.ч. за каймата
● кайма - 1 кг
● бяло вино - 1 ч.ч.
● магданоз - 1/2 връзка, раздробен
● дафинов лист - 2 стрити
● бахар - на усет
● подправки - други на усет
● лой

Начин на подготвяне

Изчистете и измийте добре телешката глава и шкембето и ги натрийте със сол и черен пипер. Накълцайте лука и морковите и ги запържете в 3/4 ч.ч. лой.

Отделно запържете каймата в другата лой и я овкусете със сол, черен и червен пипер. Прибавете запържените лук и моркови, бялото вино и магданоза и разбъркайте добре. След малко снемете от котлона.

Сложете главата в шкембето, тъй че гладката му страна да е от вътрешната страна. Сложете плънката в устната празнина на главата и към нея и зашийте шкембето.

Сложете го в намазнен пръстен гювеч или незапалим съд, долейте малко вода и покрийте тавата и шкембето компактно с алуминиево фолио, тъй като ще се пече дълго и не би трябвало да изгаря.

Оригиналната рецепта е с нормално тесто (3 ч.ч. брашно, 2 с.л. оцет, 2 с.л. олио, малко сол и вода), с което се покрива тавата и шкембето.

Замесеното тесто оставете да втаса за 20 мин., разделете на 4 топки и всяка разточете на кора с диаметър 15-17 см. Най-удобно е да оставите Телешката глава в шкембе да се пече цяла нощ на слаба до умерена фурна.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР