Така започва статия в , посветена на министър-председателя Кирил Петков.

...
Така започва статия в , посветена на министър-председателя Кирил Петков.
Коментари Харесай

The Guardian: „Ще освободя България от корупция”: Кирил Петков говори

Така стартира публикация в, отдадена на министър-председателя Кирил Петков.

След три пъти парламентарни избори за осем месеца, новосъздадената от Петков партия " Продължаваме Промяната " пристигна на власт отпред на четирипартийна коалиция, обещавайки да се оправи с най-пагубния проблем на България: корупцията.

Говорейки пред Observer, Петков съобщи, че желае да изкорени корупцията по време на четиригодишния си мандат. „ Не споделям понижаване на корупцията, споделям цялостно премахване “, безапелационен е той и добави, че се надява България да бъде учебник за това по какъв начин корупцията може да бъде отстранена за малко време. „ И не мисля, че е толкоз мъчно. България има 6,5 милиона души – това не е толкоз голяма страна – тъй че това, което наподобява като непреодолима задача за доста огромна страна, не мисля, че е подобен казусът за България.”

Пред The Observer той приказва преди полицията да арестува Борисов и да претърси дома му в четвъртък, откакто Европейската прокуратура разгласи, че е почнала 120 следствия за измами с евросредства в страната. Длъжностните лица не прецизират обвиняванията против Борисов, който в предишното е бил упрекнат в корупция и постоянно е отричал да е правил нещо неправилно.

Решението на основния прокурор на България Иван Гешев да освободи Борисов от ареста без обвиняване, откакто съобщи, че е разкрил процедурни пропуски и че някогашният министър председател не може да бъде арестуван повече заради липса на доказателства, провокира остри рецензии от страна на държавното управление.

Изправени сме пред следващия бойкот от страна на прокуратурата, ръководена от Иван Гешев, споделя Петков.

В изявлението си преди ареста на Борисов Петков се разграничава от предшественика си. Според него водачът на ГЕРБ би трябвало да подписва покупко-продажби с „ олигархичната система”, с цел да резервира властта си. За разлика от тях, в партията, която той основа, дружно със състудента си от Харвард Асен Василев - в този момент министър на финансите, имало „ голяма хигиена”.

„ Ние сме самостоятелни, започваме на чисто и не подвластен от никого”, твърди Петков.

Седейки на масата на Европейски Съюз, България ще отстоява демократичните стандарти, сподели той.

„ Отсега нататък ще видите България да приказва за върховенството на закона като в действителност мощен бранител. Първото нещо е, че би трябвало да се вгледате в себе си и да се уверите, че вършите работата си, преди да сочите с пръст. "

(...)

Петков желае Гешев да подаде оставка, макар че няма пълномощия това да се случи. Миналия месец министър председателят връчи на Гешев лист с 19 лица, свързани в медийни известия с корупция по високите етажи на властта и сподели на прокурорите да си свършат работата.

Луиза Славкова, шеф на Фондация „ Софийска платформа “, която предизвиква демокрацията, дефинира решението на Петков да съобщи имената като невиждано.

„ Правителството има опция да се концентрира върху токсичния триъгълник сред бизнеса, политиката и медиите”, сподели тя.

Даниел Смилов от Центъра за демократични тактики в София съобщи, че Петков и партията му имат „ капацитета да извърнат посоката и да трансфорат България в страна, която не е редовно определяна като най-корумпираната” в Европейски Съюз.

Проблемът за Петков е, че първичният му дневен ред е „ превзет от всевъзможни кризи”. Галопираща инфлация, продължаващия Covid – България има най-ниския % на имунизация в Европейски Съюз – както и войната в Европа. България не споделя сухопътна граница с Украйна, само че не може да избегне вълнообразните последствия от спора в съседство.

Войната е тежък проблем за обединението, защото някои членове в предишното са били проруски, макар че всички осъдиха нашествието. „ Това, което ги сплотява, е позицията им против корупционните дейности на предходното държавно управление, само че по някои други въпроси има, меко казано, напрежение “, сподели Смилов.

По-рано този месец някогашният български министър на защитата Стефан Янев беше уволнен, откакто отхвърли да дефинира съветската инвазия като война.

България до момента поддържаше глобите на Европейски Съюз против Русия, само че се опълчва на възбраната за импорт на съветски нефт и газ, позиция, подкрепяна и от Германия, и Унгария.

„ Ние сме най-зависимата от страните от Европейски Съюз от съветския газ. Понякога сме 100% подвластни, което е потресаващо”, сподели Петков. Той се надява да види построяването на газова интерконекторна връзка и дълго отлагания 182-километров водопровод, свързващ България с Гърция, приключен до лятото, който ще доставя по-евтин газ от Азербайджан и ще наруши монопола на Русия.

Докато България поддържа филантропичната помощ и пази вероятностите на Украйна за участие в Европейски Съюз, тя изключи изпращането на оръжия.

Въпреки проевропейските акредитации на Петков, Славкова твърди, че към момента има неизясненост в връзката на обединението по отношение на съюзите на България, изключително в подтекста на „ медийно пространство, което не приема съществено опитите за дезинформация на Русия в продължение на доста години “.

Тя счита, че България е в повратна точка, сравнима с края на 90-те години, когато след десетилетие на неустойчивост след рухването на Берлинската стена страната избра западния път. „ Чувства се като исторически миг за страна като България, като че ли сме в миг, в който съвсем би трябвало да решим отначало, че сме част от НАТО и Европейския съюз”
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР