Така, сядайки на най-големия стол на прокуратурата, обликът й придоби

...
Така, сядайки на най-големия стол на прокуратурата, обликът й придоби
Коментари Харесай

Аз съм инструментът на Господ: Ето какъв човек влиза в политиката

Така, сядайки на най-големия стол на прокуратурата, образът й закупи освен нова визия – “каскет ” и “разпасана риза ”, само че и внезапно промени метода си на работа и желанието си за публично утвърждение и боготворене. Изказванията на Гешев в жанр просташки комизъм обаче, брутално погазиха правила, открити и признати от европейските прокурори.

Възможно е Гешев да ги е неглижирал, или тъй като ги е приемал предшественикът му Сотир Цацаров, или тъй като не е считал, че нашата прокуратура би трябвало да съблюдава каквито и да било правила на Европейски Съюз.

Финално обаче, тъкмо дебелашкия му комизъм, стана мотив за неговото публично премахване от длъжността основен прокурор.

“Политически отпадък ”

 

Иван Гешев влезе в заглавията на медиите на 1 май тази година, откакто публични лица обявиха, че е оживял на косъм след масирана бомбена офанзива на крайпътен завой. Заместникът на Гешев Борислав Сарафов твърдеше, че е имало кратер с диаметър 3 метра, а израелски специалист е свикан да ревизира офанзивата. 

Много опозиционни политици обаче заподозряха политически спектакъл, като Гешев построи подправена история за гонене, до момента в който политическата вълна се обръщаше против него. Снимките на мястото на нападението демонстрират обгаряне край пътя и две нацепени дървета. 

Асен Василев иронизира пред публицисти, че някой се пробва да " плаши зайци “, а Атанас Атанасов, добави, че има „ ясни доказателства за инсценировка ". 

 

В първата си обществена изява след “атентата ”, Гешев скъса демонстративно оставката си, обещавайки да изкара цялостния си мандат до 2026 година Асоциирайки се с убития сицилиански арбитър Джовани Фалконе, той сподели, че е получавал смъртни закани, в това число заплашителна записка, че е самичък на ръба на канара и че " духа вятър “. 

Това не беше нещо ново, защото Гешев постоянно се съпоставя с Джовани Фалконе - един от най-безкомпромисните прокурори в Италия, който вкарва в пандиза голям брой мафиоти, само че е погубен при атентат. 

Неизбежно бе сравнението с Фалконе, само че то наподобява леко несериозно.

На първо място някогашният обвинител №1 не е вкарал нито един мафиот в пандиза, за разлика от италианския си сътрудник. Гешев непрекъснато се е представял за “виден герой против проведената престъпност ”, само че истината е, че прокуратурата не е довела нищо до край и това бе една от аргументите за закриването на спецобвинението, което изглеждаше като неефикасно звено поради неналичието на неоправдателни присъди. 

Непосредствено след  “атентата ” по време на прословутата конференция, Гешев показа, че Борисов също е опитал да го съблазни с посланически постове в Турция и Израел. Гешев даде обещание да отвърне на удара и да отърве страната от " политическия отпадък " в Народното събрание, представяйки себе си като самостоятелен и непоколебим защитник на родните закони и евроатлантическата идея, подигравайки се на Борисов, че е подарил в миналото куче на съветския президент Владимир Путин като знак за тяхното другарство.

Това изявление му коства и поста. Процедурата, по която беше освободен от служба, беше инициирана по искане на четирима членове на прокурорската гилдия, точно поради изявлението му " ясно кой е политическият отпадък в Народното събрание ". 

Аз съм „ инструментът на Господ “

Въпреки, че се усеща като инструмент в ръцете на Бог, Гешев беше изритан като мокро куче от пленума на Висшия правосъден съвет в прокуратурата.

Бившият към този момент основен прокурор постоянно се показва пред обществото като набожен човек и счита себе си за “инструмент на Господ ”. Това се удостовери и от негово просторно изявление пред локален уебсайт, след което стана за смях поради спорните му се мисли.  

За положително или за неприятно

" Често съм се питал за неща, които са се случили с мен, за това кое положително и кое е неприятно. И съм разговарял дълго по тези въпроси със духовник. Неговата теза е, че Господ ти дава избрани знаци, които би трябвало да разчетеш по верния метод, с цел да адаптираш държанието си, в някаква степен той те приготвя за нещо, за някакво мъчно решение, с цел да може да направиш вярната преценка, когато пристигна моментът. Така че, аз схващам себе си, за положително или за неприятно, като инструмент в ръцете на Господ ", споделя Гешев.

Веднага по-късно обаче декларира, че не той раздава правораздаване, а единствено Бог.

" Аз съм инструмент, с който Той прави нещата, които счита за верни ".

Не си неприятен, в случай че вършиш неприятно, а, в случай че ти харесва

Бившият прокурор осъзнава, че наподобява като нападателен човек, само че твърди, че в действителност не е. Той се усеща задължен да дава отговор на офанзиви, които смята за несправедливи.

Според него неприятен човек не е този, който прави неприятни неща, а този, на който му харесва да ги прави.

 

Прочул се като “инструмент на Бог ”, който е решил да “изчисти политическия отпадък ”, Гешев в никакъв случай не не помни да се прави на автентичен с неговите изявленията в жанр просташки комизъм.

Примерите са извънредно доста, само че няма по какъв начин да пропуснем едни от най-емблематичните му умозаключения:

“В съпоставяне с останалите следствия на прокуратурата, делото " КТБ " е като " съпоставяне сред интервенция от апандисит и присаждане на глава. "

“Задачата пред проверяващия екип беше със трудност, близка до това с дизелов мотор да кацнеш на Луната. Кацнахме, а дали ще дишаме, занапред ще забележим. ”

 

" Светнаха всички като коледна елха. " (по случая с хванатите с рушвет Десислава Иванчева и Биляна Петрова)

 

„ Изкушенията, на които и Мефистофел се отдаде, като продаде душата си на дявола. Бруталността на мафията е явна, само че и елементарно разпознаваема. Методите са известни. Първо търсят съглашение като Фауст, след това слагат ултимативни условия със закани, а по-късно осъществят заканите “.

 

„ Аз не съм политик и няма по какъв начин да бъда, не желая да бъда харесван. Ако аз бъда харесван и прокуратурата бъде харесвана, ти не работиш. Някои хора би трябвало да са недоволни. Важно е за мен хората да са удовлетворени, това са хората, които не се срещат с прокуратурата. “

 

Да, същият този не-политик, лицето Иван Стоименов, който в никакъв случай не е желал да бъде харесван от хората, на прага на днешния ден влиза в политиката със " Справедливост за България ". Следващата стъпка е: " Очаквайте профължение ".

 

ФрогНюз

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР