Така и в случая на войната с Украйна. Въпреки задружния

...
Така и в случая на войната с Украйна. Въпреки задружния
Коментари Харесай

Евегний Кънев: България блести със своето ярко отсъствие в помощта за Украйна

Така и в тази ситуация на войната с Украйна. Въпреки задружния и обединен отпор при започване на експанзията, категоричността на реакцията на западните страни варира в необятни граници. Както постоянно до момента, Западът и Европейски Съюз потвърдиха, че без Съединени американски щати не могат да бъдат какъвто и да е боен фактор - макар съществуването на съвременни армии, въоръжения и даже нуклеарно оръжие.

И всички чакат какво ще реши Съединени американски щати.
Ситуацията доста припомня развоя на двете международни войни, когато лиши сериозно доста време на Съединени американски щати да се включи в тях, с цел да бъдат най-сетне извоювани след дълги години на ужасяващи човешки, материални и финансови загуби. Изолационизмът на републиканците изиграва кошмарна роля и през 1919 г, когато не разрешават на Съединени американски щати да се включи в лигата на нациите, препоръчана от президента - демократ Удроу Уилсън. И през 1934-1939 г, когато поради неналичието на Съединени американски щати в лигата на нациите, тя е безсилна да спре експанзиите на Мусолини и по-късно на Хитлер.

 

И през 1940 г, когато поради изолационистите ФД Рузвелт печели трети мандат с обещанието да не включва Съединени американски щати във войната - и се постанова да влезе едвам откакто са нападнати от Япония. Слава Богу, че въпреки и не изрично, основно с помощта на Байдън, Съединени американски щати въпреки всичко оказват помощ на Украйна да се отбранява - само че едвам откакто видяха геройската опозиция. И Европа също трябваше да се включи.

В момента има тупик. Украйна има качества, само че няма нужните оръжия за нападателни интервенции, а Русия има човешката маса да резервира позиции, само че няма уменията, с цел да победи Украйна. Проблемът обаче за Украйна е, че Путин разполага с по-големи запаси в жива мощ за изтощителна война, които за него са просто… запаси.

А Украйна има стеснен брой жива мощ и оръжия и стопанска система, които са напълно на западна прехрана в изискванията на настъпваща криза, поставяйки остро тематиката за доставките и тяхното количество и качество.
Самият Запад няма интерес от продължителна война. Дори Съединени американски щати досега към този момент са изчерпали сред 30 и 50% от оръжейните си ресурси и се постанова да разширят военните индустриални потенциали. Отделно военните резултати върху горива, цени, инфлация приходи и прочие

Въпросът е дали и по кое време Съединени американски щати ще мине рубикона и ще даде ракети с отдалечен обсег, посредством които украинците да унищожат логистиката на съветската войска и да създадат войната невъзможна. Само по този начин и само по този начин, Украйна може да завоюва войната в обозримо бъдеще.

Нещо повече - единствено в случай че Украйна си върне границите от 2014 г с Крим тя може да се надява на участие в НАТО и гаранции против бъдещи съветски експанзии. Всеки различен вид ще е пауза преди идната съветска експанзия.

България свети със своето блестящо неявяване в помощта за Украйна. Да, през медиатори продаваме боеприпаси, рафинерията изнася дизел и толкоз. Но можем да разтеглим трагично помощта с танкове, артилерия, зенитни комплекси, даже самолети по офсетни стратегии с НАТО - и то в сериозен миг на войната.

Но няма по какъв начин. Както доста пъти съм писал - българите даже не подозират в каква степен сме станали съветска губерния и какъв брой пробити са нашите институции на всяко равнище.
Шансът ни е в лотарията - да се надяваме Украйна да завоюва. То май самият ни живот - освен по ТВ - стана една безкрайна лотария.

 

Икономистът Евгений Кънев, Facebook


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР