Така главният прокурор Иван Гешев коментира пред БТА , според

...
Така главният прокурор Иван Гешев коментира пред БТА , според
Коментари Харесай

„Лична политическа вендета“ съзря Гешев в решението на КС. Вече дал обяснения за списъка на Петков

Така основният прокурор Иван Гешев разяснява пред Българска телеграфна агенция, съгласно което министърът на правораздаването може да инициира процедура за премахване на ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор при избрани условия. Обвинител №1 обаче не сподели кой съгласно него стои зад тази „ вендета “.

Главният прокурор заяви още, че е дал пояснения пред прокурор от Върховна касационна прокуратура (ВКП) във връзка листата с лица, представен от премиера Кирил Петков.

„ Сигурен съм, че той ще направи същото и ще съблюдава българските закони. Надявам се, че ще показа цялостния лист, който стартира да ми чете от телефона си, тъй като огромна част от имената и прякорите не бяха упоменати на вчерашната конференция “, надява се обвинител №1.

„ По всички публично значими случаи, посочени през вчерашния ден, неведнъж сме уведомили обществото, информацията е обществена на уеб страницата на прокуратурата. Ние не разкриваме закононарушения. Ако изпълнителната власт разполага с данни за банкови заеми, да вземем за пример, чакаме тези данни да бъдат предоставени на прокуратурата. Защото прокуратурата, за разлика от Българска народна банка, няма пълномощия да реализира банков контрол. Задължение на изпълнителната власт и главно на Министерство на вътрешните работи е да разкриват закононарушения. След това следва да бъде известена прокуратурата, с цел да притегли към наказателна отговорност откритите лица. Ако господин Петков даде нови данни, които досега не са предоставени на прокуратурата, наблюдаващите прокурори ще създадат инспекции. Тук е изключително значима работата на профилираната прокуратура. Това споделих и пред премиера. Надявам се, че ще бъде употребен капацитетът на тези готови хора, би трябвало ясно да се каже, че тяхната работа е приветствана и извънредно одобрявана от интернационалните ни сътрудници и институции “, изясни той в опит да отбрани спецпрокурорите, които са под прицела на новите упранлянащи.

Главният прокурор още един път посочи, че повода за срещата му с премиера била желанието на прокуратурата за взаимоотношение сред правосъдната и изпълнителната власт.

„ Само по този начин могат да се реализиран желаните резултати от обществото в битката с престъпността. Затова войната, която водят Министерство на вътрешните работи и министерство на правораздаването против прокуратурата, с изключение на в несъгласие с съществени конституционни правила, е контрапродуктивна и не е в полза на българските жители “, твърди Гешев, който бил извънредно признателен на премиера Кирил Петков за проявеното схващане, както на извършената среща с него, по този начин и на вчерашната му конференция, че изпълнителната и правосъдната власт следва да си взаимодействат в сходство с пълномощията им.

„ Наблюдаваме със угриженост по какъв начин вследствие на политически и личен напън и офанзиви против правосъдната власт и обособени магистрати, заобикаляне и нарушение на законите, неналичието на взаимоотношение и нарушен разговор сред институциите се връщат типове престъпност, за които считаме, че сме постигнали очевидно положителни резултати досега. Тук не е належащо да показвам телефонните измами, кражбите, грабежите, тъй като това е очевидно за българската общност. Затова и поздравявам желанието за разговор и взаимоотношение, изразено от Петков “, добави Гешев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР