Т.нар. украинска помощ, т.е. парите, давани от държавата за компенсация

...
Т.нар. украинска помощ, т.е. парите, давани от държавата за компенсация
Коментари Харесай

Зърнарите чакат половин милиард до края на седмицата или излизат на протести

Т.нар. " украинска помощ ", т.е. парите, давани от страната за отплата на агросектора заради вноса на аграрни артикули от Украйна, . За това упорстват от няколко седмици зърнопроизводителите, които и , с цел да показват настояванията си. До момента обаче тези претенции наподобява не биват чути, а зърнарите готвят ефикасен митинг и нови блокади на пътни артерии.

" Ние сме в протестна подготвеност от 3 седмици, след като пуснахме протестна декларация с нашите претенции. До този миг е имало две срещи сред нас и министър-председателя (Денков) и министъра на земеделието (Вътев). Очаква се до края на седмицата да проведем още една, трета среща, на която, в случай че нямаме резултат, ще преминем към ефикасни митинги ", сподели Илия Проданов, ръководител на Асоциацията на зърнопроизводителите .

Общо желаната сума е в границите на 500 милиона лв. . До тази сума се е стигнало след изчисления сред сектора и агроведомството, а в следствие тази сума била " възприета " и от премиера Николай Денков.
 На незабавна среща при премиера Вътев потушава напрежението в земеделието
На незабавна среща при премиера Вътев потушава напрежението в земеделието

Кирил Вътев е оптимист, че ще се откри решение на настояванията на земеделците

Обаче - " в този момент остана Министерство на финансите да ги схване и да откри тези средства. Ще проведем среща в неделя в 15 часа. Не знам дали ще бъдат открити тези средства, само че границата дали да има всеобщи митинги е доста тънка, тъй като сътрудниците са сложени под голямо напрежение, секторът, както всички останали в селското стопанство, е в доста тежко състояние ", акцентира Проданов.

Той разказа и положението на бранша - в него имало извънредно висока междуфирмена задлъжнялост и големи загуби . " За последната стопанска година загубата е над 2,5 милиарда лв., което е непостижимо да се покрие от стопаните, по тази причина поискахме включването ни в украинската помощ, в която не бяхме включени до момента. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР