СЗО е готова да помогне за ускоряване процеса на сертифициране

...
СЗО е готова да помогне за ускоряване процеса на сертифициране
Коментари Харесай

Руски професор: Ваксината на „Пфайзер“ е тествана само върху кучета и котки

СЗО е подготвена да помогне за ускорение процеса на узаконяване на съветската ваксина «Спутник V». Въпреки това редица страни към момента изключват опцията за закупуването й, като избират американските или други западни ваксини. Има ли здравна аргументация за това решение? И за какво някои специалисти назовават ​​Pfizer пробен препарат? По този въпрос се изрече съветският професор и лекар на медицинските науки Дмитрий Еделев. Бил е ректор на Московския държавен университет по произвеждане на храни. Участва в основаването на Национален център за сигурност на храните в Русия. Води по малкия екран рубриката „ Здравословно хранене с доктор Еделев. Професорът е и президент на националния план „ Здравето на нацията “. Дмитрий Еделев е бил народен представител в локалния парламент в Ставрополския край и ръководител на Държавната Дума на Ставрополския край в Руската федерация.

 

– Пандемията COVID-19 отприщи конкуренция с ваксини. Редица страни, в това число постсъветското пространство, избират американската и немската ваксина пред «Спутник V». Защо? По-надеждни ли са?

– Има такава детска смешка „ Напук на баба ще оставя да ми измръзнат ушите “. Днес се случва следната обстановка: съветската ваксина „ Спутник V “ е ваксина номер едно, която се понася по-лесно и която е с по-висока успеваемост, по-лесно е да се работи с нея, само че всички се втурнаха да купуват имунизацията Pfizer.

Позволете ми да ви припомня, че Pfizer е първата ваксина, основана по технологията за матрична РНК. Преди това по тази технология са правени ваксини единствено за животни, т.е. това е ваксина за кучета и котки.

Тази ваксина в никакъв случай не е тествана при хора. Можем да кажем, че това е пробна ваксина, основателите са решили да потренират при хората след котките и кучетата.

– Можем ли да кажем, че технологията е пробна? Възможно ли е да има непредсказуеми странични резултати

– Тази технология е безусловно пробна във връзка с хората, за разлика от имунизацията „ Спутник V “, чиято технология е тествана в продължение на 17 години в противотуморни ваксини, употребявани във всички страни по света.

Днес в Русия са направени общо към един и половина милиона инжекции с ваксини. Това е първият стадий, в този момент е почнал вторият стадий на всеобщата имунизация.

Днес в Русия няма нито един човек с тежки затруднения след инжекцията, няма нито един умрял човек. За разлика от Pfizer, където има голям брой затруднения. Не знаем по какъв начин ще се държи американската ваксина в бъдеще, защото това е технология, която въобще не е изучавана върху хората.

– Според ръководителя на Центъра „ Гамалея “ Александър Гинсбург, съветската ваксина „ Спутник V “ ще защищава от COVID-19 в продължение на две години, до момента в който имунизацията от американската компания Pfizer – към четири до пет месеца. Как по този начин съветският препарат може да пази за по-дълъг интервал?

– Тъй като работим с Ad26 аденовируси от 17 години, ние чудесно знаем по какъв начин се държат и знаем какво да чакаме. Освен това през днешния ден в света има повече от триста ваксини на Ad26, в това число имунизацията против вируса Ебола. Следователно ние можем не да допускаме, просто поглеждайки към небето, а ясно да кажем, че ще работи към 2 години, за разлика от новата пробна ваксина за хора, която се прави от Pfizer и BioNTech. Нещо повече, какъв брой в действителност ще работят, към момента никой не знае, тъй като с изключение на опити с животни и първите опити с европейци, в това число литовци, към момента няма нищо. Повтарям, ваксина по технологията на матрична РНК се употребява във връзка с хората за първи път в света.

– Ваксината Pfizer би трябвало да се съхранява при към -70 ° C, с цел да се поддържа оптималната й успеваемост. „ Спутник V “ може да се съхранява при температури сред -2 и -8 ° C. Каква е повода за другия температурен режим?

– Pfizer не съумя да сътвори ваксина, толкоз ефикасна за хората, що се касае за животните, която се съхранява при + 4 ° C. Ваксината за хора би трябвало да се съхранява при екстремално ниски температури – съгласно паспорта, не по-ниска от -80 ° C. Оказва се, че имунизацията Pfizer е някакъв недопечен, недоработен артикул, който пускат на пазара. Дори европейската страна Литва не можа да съблюдава температурния режим.

Как да вземем за пример тази ваксина може да бъде превозена до южната част на Италия, до топла Испания, Португалия? Какво да приказваме за африканския континент, където е голям проблем да се съблюдават изискванията за предпазване и превозване на тази ваксина. Знаем, че особено е изработен цялостен аероплан, с цел да докара имунизацията Pfizer в Украйна, защото няма самолети, способни да транспортират тази ваксина. Тоест самолетът би трябвало да бъде особено преоборудван, а точно да бъдат конфигурирани суперхладилници за превозване на американската ваксина.

– Но в случай че „ Спутник V “ е първокачествен препарат за ковид и превозването му е по-лесно, за какво редица страни упорстват за закупуване точно на американски ваксини? Как може да се изясни това?

– Това се дължи на първо място на американската политика и напън. Съединени американски щати принуждават да купуват тяхната ваксина, която апропо е доста по-скъпа от съветската. Това е просто печелене на пари.

Интервюто взе Юлия Шанина

Интервюто е оповестено на сайта на Руския културно-информационен център в България.

 

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР