Сянката на Драгалевския лаборант Иван Костов изникна над тайнствената приватизация

...
Сянката на Драгалевския лаборант Иван Костов изникна над тайнствената приватизация
Коментари Харесай

Скандално разкритие! Костов приватизирал мина "Оброчище" със съмнителна сделка , изплува името и на Прокопиев

Сянката на Драгалевския лаборант Иван Костов изникна над тайнствената приватизация на най-богатото находище на манганова руда в Европа. Мината в добричкото село Оброчище, в която пет дни подземен стачкуват миньори поради неизплатени заплати, е била дадена на безценица през 1997 година, осведоми " Телеграф ". Благодарение на Иван Костов най-голямото находище в северното полукълбо и четвъртото по величина в света, е обещано на концесия за четвърт век при съмнителна приватизационна договорка.

Преди 20 години претендент за мината в Оброчище е мегахолдингът Q.E.X Resources Inc., опериращ с капитал от към 1 милиарда щ.д. Британците показват капиталов план за 20 млн. $.

Той обаче е отритнат за сметка на записаното на 9.7.1996 година в София с капитал от 50 000 лева сдружение " Еврокомерс Ко " ООД, в което съдружници са околните до Костов Димитър Бучков и Томаш Краев. Двамата се занимават с хотелиерство и са измежду приватизаторите на хотели в курорта Златни пясъци.

Решението е за основаване на " Евроманган " АД, в което страната взе участие с 40% апортна вноска, а частната компания " Еврокомерс Ко " получава 60% против покриване на задълженията на държавното дружество и вложения от 8,35 - 9 млн. $ за период от 5 години. Новото сдружение обаче единствено експлоатира ресурсите на мината без да влага, а най-после повече от две години въобще няма никакво произвеждане.

През 2001 година в края на мандата на Костов небрежно концесията е продадена тихомълком на записаното в швейцарския курорт Цуг с капитал от 2млн. швейцарски франка сдружение " Олберг холдинг ". Въпреки заявените планове да вложат 10 млн. $ в мината, вместо това по документи за последните 10 години, сдружението концесионер е натрупало 28 млн. задължения.

Вместо да осъществят капиталовите си проекти, швейцарецът Марк Гербер - ръководител на съвета на шефовете, и британецът Дейвид Уейлингс - изпълнителен шеф, които евентуално са подставени лица, стартират да трансферират акциите на офшорни сдружения.

Част от скритите притежатели на офшорките е енергийният необут Иво Прокопиев, настояват хора от минния отрасъл. Дялове имал и притежателят на мина " Ораново " Красимир Паргов - Краси Свинаря.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР