Свят САЩ официално обвиниха Иран, ще има ли война Цените

...
Свят САЩ официално обвиниха Иран, ще има ли война Цените
Коментари Харесай

САЩ официално обвиниха Иран, ще има ли война

Свят Съединени американски щати публично упрекнаха Иран, ще има ли война Цените на петрола на интернационалните пазари потеглиха нагоре  Николай Киров 14 юни 2019, 07:57 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Съединени американски щати публично упрекнаха Иран, ще има ли война
Съединени американски щати публично упрекнаха Иран, ще има ли война
 Министър утвърди екстрадицията на Асандж в Съединени американски щати
Министър утвърди екстрадицията на Асандж в Съединени американски щати
 Тръмп подписа супер договорка, а Полша ще заплати солено
Тръмп подписа супер договорка, а Полша ще заплати солено
 Петролни танкери са ударени от торпедо край Иран
Петролни танкери са ударени от торпедо край Иран
 Потоп на север, горещини на юг в Италия
Потоп на север, горещини на юг в Италия
 Чия е сянката зад проектозакона в Хонгконг
Чия е сянката зад проектозакона в Хонгконг
 Това е най-безопасната страна в света
Това е най-безопасната страна в света
 Ултиматум от Европейски Съюз: Лондон би трябвало да заплати, с или без договорка
Ултиматум от Европейски Съюз: Лондон би трябвало да заплати, с или без договорка

ъветът за сигурност на Организация на обединените нации организира съвещание при закрити порти, отдадено на вчерашното нахлуване над танкерите в Оманския залив.

Постоянният представител на Съединени американски щати Джонатан Коен е декларирал, че всички улики сочат към Иран и е предизвестил, че в случай че Съветът за сигурност не реагира, са вероятни и други набези.

Няколко страни членки на Съвета за сигурност са подкрепили следствието на нападението против танкерите, само че към този момент не са реализирани съответни съглашения, съобщи представителят на Кувейт в Организация на обединените нации Мансур ал Отайби.

Преди това държавният секретар на Съединени американски щати Марк Помпео разгласи, че Иран стои зад нападенията . Вашингтон основава преценката си на употребяваните оръжия, експертните умения, нужни за осъществяване на интервенцията и други фактори.

Пентагонът заяви, че разполага със запис по какъв начин ирански военни смъкват неексплодирала мина от борда на нападнатия японски танкер в Оманския залив. Кораб на Иран се е доближил до танкера, макар че в региона от четири часа се намирал американския миноносец „ Бейнбридж”.

U.S. officials @CENTCOM have released video they say show that Iran was involved in an attack on an oil tanker near the entrance of the Persian Gulf.

Read more @business: https://t.co/pYiO7kJozu pic.twitter.com/YKGhwmlISv
— TicToc by Bloomberg (@tictoc) June 14, 2019
Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал Фалих акцентира в изказване, че страната е подготвена да даде постоянни доставки на нефт на международните пазари и е засилила степента си на подготвеност за справяне с всевъзможни закани.

Саудитският министър на външните работи Адел ал Джубейр пък сподели, че Рияд е склонен с оценката на Съединени американски щати, че Техеран стои зад нападенията против двата танкера.

„ Нямаме причина да не сме съгласни с държавния секретар”, уточни Ал Джубейр. „ Иран и преди е правил същото”.

Двата танкера, за които се допуска, че са атакувани от ирански военни през вчерашния ден, са оставени на дрейф без екипаж в Оманския залив. Единият от тях може да се трансформира в голяма запалителна бомба, защото транспортира метанол, създаден в Саудитска Арабия.

Съединени американски щати разискват със съдружниците си разнообразни разновидности за отбрана на корабоплаването в Оманския залив , съобщи „ Ройтерс”, цитирайки почитан представител на администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

Обмислят се групови дейности, които би трябвало да подсигуряват и сигурността и комерсиалните активи на американските съдружници в района. Позицията на Вашингтон е, че нападенията наподобява са осъществени, с цел да се реализира политическа цел и може да са били опит да се обърка визитата на японския министър председател Шиндзо Абе в Техеран.

Сега Съединени американски щати ще преразгледат наличието си в района, поради възходящата опасност с изключение на за военните си сили, която се регистрира постоянно, по този начин и против комерсиалното мореплаване.

Значителна част от международната търговия минава през Ормузкия пролив всеки ден и съгласно Вашингтон, Иран може да опита да блокира този сериозно значим търговски път.

Англия одобри позицията на Съединени американски щати, че Техеран е виновен за вчерашните набези против два петролни танкера . Лондон предизвести Иран, че сходни дейности са извънредно неразумни.

„ Това е мощно притеснително и се случва сега на към този момент огромно напрежение. Поддържам контакт с държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео и Англия ще направи своя лична оценка трезво и деликатно, само че отправната ни точка явно е да повярваме на нашите съдружници от САЩ”, съобщи английския външен министър Джереми Хънт. „ Приемаме това извънредно съществено и моето обръщение към Иран е, че в случай че са били забъркани, това е извънредно неразумна ескалация, която съставлява същинска опасност за възможностите за мир и непоклатимост в региона”.

Иранският представител в Организация на обединените нации отхвърли изрично американските обвинявания, че Техеран стои зад офанзивите и прикани за разговор.

„ Международната общественост би трябвало да предотврати безразсъдните и рискови политики и практики на Съединени американски щати и районните им съюзници”, се споделя още в изказването. „ Иран изрично отхвърля голословното изказване на Съединени американски щати по отношение на случаите с танкери на 13 юни и го осъжда най-категорично”.

„ Иронично е, че Съединени американски щати, които се отдръпнаха нелегално от Съвместния изчерпателен проект за деяние, в този момент приканват Иран да се върне към договарянията и дипломацията”, се споделя още в изказването. „ Икономическата война и тероризма на Съединени американски щати против иранския народ, както и масираното им военно наличие в района бяха и не престават да бъдат главният източник на неустановеност и неустойчивост в Персийския залив”.

„ Съединени американски щати и съдружниците им в района би трябвало да спрат да подстрекават към война”, гласи иранската позиция.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф съобщи, че обвиняванията против Техеран за съпричастност към нападенията против танкери в Оманския залив, са част от проект за саботиране на търсенето на решения с дипломатически средства.

Според Зариф, съветникът по националната сигурност Джон Болтън, прочут с крайните си позиции съперник на Иран, дружно с израелския министър председател Бенямин Нетаняху и саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, могат да подмамят президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да стартира боен спор с Техеран.

Катар от своя страна прикани за интернационално следствие на осъществените през вчерашния ден набези против петролни танкери в Оманския залив и за деескалация на напрежението в района.

На този декор цените на петрола на интернационалните пазари потеглиха нагоре. Договорите за Сорт Брент с доставка през август нарастнаха с над 3%, до 62,02 $ за барел.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР