Свят Най-трагичните опити за бягство през Берлинската стена Отбелязваме 30

...
Свят Най-трагичните опити за бягство през Берлинската стена Отбелязваме 30
Коментари Харесай

Най-трагичните опити за бягство през Берлинската стена

Свят Най-трагичните опити за бягство през Берлинската стена Отбелязваме 30 години от рухването на Стената  Ива Ваташка 9 ноември 2019, 08:24  Най-трагичните опити за бягство през Берлинската стена
Най-трагичните опити за бягство през Берлинската стена
 Белият дом: Доналд Тръмп ще одобри Бойко Борисов на 25 ноември
Белият дом: Доналд Тръмп ще одобри Бойко Борисов на 25 ноември
 Съединени американски щати вършат нова Югославия зад тила на Европейски Съюз
Съединени американски щати вършат нова Югославия зад тила на Европейски Съюз
 Идентифицираха жертвите от камиона-ковчег от Англия
Идентифицираха жертвите от камиона-ковчег от Англия
 Отрязаха косите на кметица и я пребиха на митинг в Боливия
Отрязаха косите на кметица и я пребиха на митинг в Боливия
 Ердоган още веднъж плаши Европа с мигранти
Ердоган още веднъж плаши Европа с мигранти
 Руски наемници от
Руски наемници от " Вагнер " накланят везните във войната в Либия
 Макрон: Европа е на ръба на пропастта, НАТО - в мозъчна гибел
Макрон: Европа е на ръба на пропастта, НАТО - в мозъчна гибел

месеците преди построяването на Берлинската стена, хиляди хора от Германска демократична република бягат в Западен Берлин. Почти 50 000 души стават бежанци , тъй като се притесняват, че ще бъдат изолирани от останалия свят.

ВИЖТЕ КАК ИЗГЛЕЖДА ЖИВОТЪТ КРАЙ БЕРЛИНСКАТА СТЕНА - БОДЛИВА ТЕЛ, БЯГСТВА И РАЗДЕЛЕНИЕ

Каквото се случва на 13 август 1961 година Този ден е наименуван „ Неделята на бодливата тел “. Тогава границата сред Източен и Западен Берлин е затворена. Събитието се разиграва в дребните часове на нощта, а на сутринта жителите на Източен Берлин се разсънват в капан.

Шокът за хората е огромен, те не могат да повярват, че повече няма да има влакове, които да ги водят в Западен Берлин. Така фамилии остават разграничени, а доста студенти прекъсват образованието си.

Гражданите от Западен Берлин не са съгласни с това брутално потъпкване на човешките права и стачкуват край поставената бодлива тел на границата. В източната част на града хората са подложени на агитация, която би трябвало да ги убеди, че те не са в капан, а по този метод са защитавани от държавното управление.

В същото време американският президент Джон Кенеди се съгласява с построяването на Стената. Според него това е доста по-добро решение, в сравнение с една хипотетична война, която може да е пагубна за човечеството.

Така жителите на Източен Берлин са оставени сами. Те не могат да се примирят с ситуацията и още в първите часове от затварянето на границата, стартират да вършат опити за прекосяването ѝ.

Улиците

През първите дни и седмици след построяването на Стената доста от жителите на Bernauer Strasse се пробват да избягат от граничните си домове. Те не желаят да се разделят с роднините си и са подложени на непрекъснат тормоз от източногерманските управляващи.

On this #MayDay, remember the victims of the Berlin Wall, who never lost hope to make it West to #Liberty. The woman below, Frieda Schulze, risked everything. East German communists tried to pull her back. Nevertheless, #ShePersisted pic.twitter.com/apFztvamAG
— Thomas Caestecker (@tomcaestecker) May 1, 2019
След 18 август всички входни порти, които излизат на тротоара в Западен Берлин, са заковани или затворени, а през задните дворове са основани нови входове. Полицаи стоят в коридорите на постройките и ревизират документите на всички, които желаят да отидат в някой апартамент.

Тези ограничения пораждат боязън и обезсърчение у доста от жителите. Затова те стартират да скачат от прозорците си, с цел да избягат на Запад. Пожарната работа в Западен Берлин се пробва да ги хване в избавителните си мрежи, с цел да не се наранят. Но доста от тези хора намират гибелта си.

Петер Фехтер

Съдбата на 18-годишния Петер Фехтер е един от най-известните случаи на ликвидиране край границата. Младото момче взема решение да премине през Берлинската стена покрай американския бранш. То е видяно от бойците на Източен Берлин, които охраняват стената. Те стрелят по него и го улучват в крайници.

53 years ago a 18y.o.-brave boy died surrounded by cowards. On both sides.
-17/08/1962
- #PeterFechter pic.twitter.com/eAF99NpnVJ
— JL Gutiérrez-Chico (@JuanLuisGutChic) August 17, 2015
Петер пада в ничията земя. Момчето агонизира и моли за помощ. Никой не идва да му помогне. Хората от източната и западната част стоят безучастни. След няколко часа страдалчество, момчето издъхва. Смъртта му провокира огромни демонстрации в Западен Берлин.

Фотографии на умиращия юноша са показани по целия свят. Те трансформират агонизиращата гибел на Питър Фехтер в знак на безчовечността на източногерманския режим. Днес нито една хроника на 20-ти век не пропуща името му.

View this post on Instagram
A post shared by Gary Keith Griffin (@listopadfilm) on Aug 17, 2017 at 6:06am PDT

Историкът Фредерик Тейлър написа следното:

„ В Петер Фехтер Берлинската стена намира, в случай че не първия, то може би най-големия страдалец. Това е позор, от който източногерманският режим в никакъв случай не се възвръща, макар най-хубавите си пропагандни старания “.

Децата

На 14 март 1966 година граничните служители на реда прострелват две деца - Йорг Хартман и Лотар Шлойзер, които са на възраст 10 и 13 години. Момчетата съумяват да обхванат неусетно в граничната зона на Източен Берлин, откакто се стъмва. Те желаят да отидат при бащата на едното от тях, който живее в Западен Берлин.

Тридесет години след тяхната гибел, граничарят, който ги прострелва, изяснява за какво го е направил. Той вижда сянка от своята наблюдателна кула и стреля по нея единствено тъй като счита, че това е негово обвързване.

Десетгодишното момче умира незабавно, а неговият тринадесетгодишен другар умира в полицейската болница, в която е откаран. И двете деца са родени и израснали в Източен Берлин. Властта там обаче не желае да заяви същинската причина за гибелта им и кара околните на момчетата да повярват, че те са починали при случай.

Водата

Инго Крюгер и годеницата му Ингрид живеят от двете страни на Берлинската стена. Колегите на младия мъж рапортуват на ЩАЗИ за връзките му със Запада. Инго разяснява пред властта, че след сватбата, годеницата му ще се реалокира при него. Мъжът кандидатства и за личен апартамент.
 Разделените фамилии
Двамата влюбени си разменят писма и дарове през бодливата тел. Но с течение на времето тези срещи стават сложни за образуване. А когато двойката схваща, че затворената граница се трансформира в непрекъсната обстановка, Инго стартира да приготвя бягството си.
 Разделеният народ
Тъй като е умел водолаз, Инго взема решение, че ще може да избяга през някоя от гранични води. Подобно на доста източногерманци след него. Той усърдно приготвя проекта си, някои негови другари му оказват помощ, а годеницата му го чака на западния бряг. Крюгер влиза във водата на 10 декември, само че по този начин и не съумява да стигне до Ингрид. Тялото му е извадено от източногерманските митничари. Смята се, че 21-годишният емигрант се е удавил.

Властите оповестяват на роднините и сътрудниците му, че негови другари и годеницата му са му помогнали да приготви бягството си и те са отговорни за гибелта му. Един от приятелите му е задържан за подкрепяне на „ бягство от републиката “. Друг пък е изнудван да работи с ЩАЗИ.

В интервала 1961-1989 година поривът към свободата се оказва гибелен за минимум 140 души, които са убити или починали по други способи, директно свързани с граничния режим на Германска демократична република при Берлинската стена.
Животът край Берлинската стена - бодлива тел, бягства и разделяне  Берлинска стена  Берлинска стена  Берлинска стена  Берлинска стена

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Автор: Ива Ваташка Източник: Берлинска стена трагични опити за бягство .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
1 коментар  1 Искат добавка към най-ниските пенсии  1 За кои пътища ще се заплаща тол такса (Вижте картата)  1 По 17 нови милионери на месец у нас  1 Горанов натиска общините да подвигат налози --> Пaрите ни  Искат добавка към най-ниските пенсии Искат добавка към най-ниските пенсии  За кои пътища ще се заплаща тол такса (Вижте картата) За кои пътища ще се заплаща тол такса (Вижте картата)  По 17 нови милионери на месец у нас По 17 нови милионери на месец у нас  Горанов натиска общините да подвигат налози Горанов натиска общините да подвигат налози Не пропускай  Отрязаха косите на кметица и я пребиха на митинг в Боливия Отрязаха косите на кметица и я пребиха на митинг в Боливия  <br> <strong> Григор Димитров: </strong> Олимпийските игри не са ми цел <br>
Григор Димитров: Олимпийските игри не са ми цел
 <br> В <strong> Народна република България </strong> това го имаше във <strong> всеки дом </strong> <br>
В Народна република България това го имаше във всеки дом
 Съединени американски щати вършат нова Югославия зад тила на Европейски Съюз Съединени американски щати вършат нова Югославия зад тила на Европейски Съюз Последни  <p>Най-трагичните опити за бягство през Берлинската стена</p> Най-трагичните опити за бягство през Берлинската стена  Всеки човек има неповторим биоакустичен профил Всеки човек има неповторим биоакустичен профил  <p>Мъжете или дамите са по-забавни? Психолози отговарят</p> Мъжете или дамите са по-забавни? Психолози дават отговор  Намушкаха мъж в София Намушкаха мъж в София  Павел Васев Почина Павел Васев  Белия дом Доналд Тръмп ще одобри Бойко Борисов на 25...  Николина Ангелкова Ангелкова: 60% от туристите зимата ще са от прилежащите...  Матю Палмър Съединени американски щати вършат нова Югославия зад тила на Европейски Съюз  Идентифицираха жертвите от камиона-ковчег от Англия Идентифицираха жертвите от камиона-ковчег от Англия  <p>Ален Делон - по какъв начин се промени артистът през годините</p> Ален Делон - по какъв начин се промени артистът през годините  DW: Това е най-големият боязън на източноевропейците DW: Това е най-големият боязън на източноевропейците  Борис Налбантов Българин влезе в книгата на Гинес (СНИМКИ)  17-годишно момиче в болница след сборичкване със съученичка 17-годишно момиче в болница след сборичкване със съученичка  <p><strong>Радой Ралин:</strong> Свободата - идеал неосъществим, на втория ден се трансформира в режим</p> Радой Ралин: Свободата - идеал неосъществим, на втория ден...  Христо Иванов, Демократична България Демократична България: Прокуратурата да ревизира изявленията на...  Kакво е и какво не е актуалният татко Kакво е и какво не е актуалният татко  <p>И Бристол на война с дизелите за по-чист въздух</p> И Бристол на война с дизелите за по-чист въздух  Мащабна акция на ГДБОП в Павликени, има арестувани Мащабна акция на ГДБОП в Павликени, има арестувани  <p>Теленор посреща нови чиновници по програмата&nbsp;Open Mind</p>
Създадено за Telenor
Теленор посреща нови чиновници по програмата Open...  Бойко Борисов Борисов: Старите дрязги на Балканите да останат в... Всичко от през днешния ден Виц на деня Безкраен брой математици влизат в един бар. Първият си поръчва една бира, вторият половин бира, третият четвърт бира... Барманът стопира четвъртия и споделя: - Абе,… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  От Стакевци до НАСА и  Българската художничка, която лети над покривите на Прага  Да бъдеш преподавател - въпреки и без поддръжка  Можете ли да отговорите на тези 8 въпроса без неточност? Можете ли да отговорите на тези 8 въпроса без неточност?  Българин е измежду най-хубавите архитекти в Европа