Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание

...
Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание
Коментари Харесай

Сводка на войната 20.02.2023: Китайската мирна офанзива - Свят

Сводка е план на двама публицисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последствия за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 година на български ().

Предполага се, че ръководителят на беларуската дипломация Владимир Макей се е самоубил.
Това оповестиха няколко публични и медицински източници пред опозиционната преса в Минск. " Внезапната " му гибел беше оповестена на 26 ноември, без повече детайлности от страна на управляващите. Кончината на тогавашния беларуски външен министър провокира голям брой спекулации, защото 64-годишният мъж – а приори в чудесно здраве - постоянно беше представян като един от последните прозападно настроени хора в режима на Лукашенко. Според тези източници през последните месеци Макей е изпаднал в тежка меланхолия, изключително откакто е установил " неуспеха " на политическата линия, която е защитавал. Твърди се също че е попаднал в изолираност и е бил на път да бъде заменен. Към което са се прибавили още и персонални фактори.

Бахмут: Зеленски приготвя публичното мнение за изтеглянето на украинските сили. " Ще пазиме Бахмут, до момента в който е рационално да го вършим ", съобщи той в неделя в обстойно изявление за всекидневника Corriere della Sera. Той също по този начин удостовери, че руснаците желаят да се придвижат до Славянск и Краматорск, както и до границите на Донбас. " Ние се съпротивляваме колкото можем, подготвяйки идната си контраатака ", продължи той. Според украинското военно разузнаване Путин е наредил на съветската войска да превземе целия Донбас до март, с цел да може да разгласи най-малко тази " победа ", една година след началото на своята " специфична военна интервенция ". В тази част на фронта, където на предна линия са точно наемниците от групата " Вагнер ", загубите на съветските сили се считат за " колосални ".

Абхазия не има намерение да се причисли към Руската федерация.  Това твърди нейният " президент " Аслан Бжания. Той реагира на засилващите се клюки, че Москва може да разгласи интеграцията на Абхазия и Южна Осетия - двете самопровъзгласили се про съветски републики, зародили след разпадането на Грузия по време на войната през 2008 година, както и на Беларус, чийто водач Александър Лукашенко беше " извикан " в Москва предишния петък. Аслан Бяня Бжания., акцентира че Абхазия е " самостоятелна страна ", макар обстоятелството че с изключение на Русия никой различен не я признава. В Москва той се срещна с един от заместниците на секретаря на съветския Съвет за сигурност Рашид Нургалиев. Според публични източници двамата мъже са разискали въпроси единствено свързани със сигурността.

Новини от Райфайзен Банк Интернешънъл (РБИ). Австрийската банка, която разгласи рекордни резултати за 2022 година - основно с помощта на активността си в Русия - е застрашена от наказания. Министерството на финансите на Съединени американски щати проверява финансовата институция, която през предходната година усили повече от четири пъти чистата си облага на съветския пазар до 2,6 милиарда евро, което съставлява към 60% от общата чиста облага на банката. РБИ съобщи, че оказва цялостно съдействие на американските управляващи. Тя е една от последните европейски банки, които към момента работят в Русия, дружно с италианската UniCredit. Тя е втората по величина банка в Австрия след Erste Group Bank.

[Под лупа] Китайската мирна атака

Докато Джо Байдън беше на път да посети Украйна в понеделник, китайският първи посланик Ван И дойде в Москва, където приключва европейската си обиколка, заяви нощес съветският вестник " Коммерсант ". Китай, който е подозиран от Съединените щати, че желае да поддържа Русия, в това число като ѝ доставя смъртоносни оръжия, публично работи за мир сред воюващите страни.

" Не желаеме рецесията в Украйна да се удължава и популяризира и сме подготвени да работим с интернационалната общественост, с цел да избегнем по-нататъшно утежняване на обстановката и да работим неуморно за реализиране на мир ", съобщи господин Ван през уикенда в Мюнхен, като уточни, че скоро Китай ще показа и своя " кротичък проект ". Коммерсант акцентира и стремежът на Пекин да включи в метода си " европейските сътрудници " (но не и САЩ), което не се вписва добре в новия дух на съветската дипломация или в това, което е останало от нея, която в този момент е съсредоточена върху " груповия Запад ", воден от Вашингтон в " необявена " война против Русия. " Докато Пекин прокарва ясна граница сред Америка и нейните западноевропейски съдружници ", написа Коммерсант.

Като доказателство за това, по време на визитата си в Париж, където се срещна в детайли с Еманюел Макрон, Ван И се стремеше да подчертае " огромното значение ", което Китай отдава " на ролята на Франция като велика самостоятелна страна ". Той също по този начин съобщи, че е " подготвен да работи с интернационалната общественост, в това число Франция, за намиране на политическо решение и бързо преустановяване на огъня ", макар военната поддръжка на Париж и други европейски столици за Украйна.

Външен министър в продължение на съвсем 10 години, през декември Ван И беше нараснал в началник на Централната комисия по външни работи на Китайската комунистическа партия. В дневния ред на полемиките, които той се чака да организира в Москва са китайско-руските връзки и интернационалните и районни въпроси от " общ интерес ", само че също по този начин сигурно и подготовката на визитата на китайския президент Си Дзинпин в Русия напролет.

През уикенда държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен предизвести Китай за " съществени последствия ", в случай че Пекин поддържа Москва във войната ѝ против Украйна, като ѝ доставя муниции или ѝ оказва помощ да избегне глобите.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР